Borac - vlasti FBiH
0

Sastanak na kojem je dogovoren samo ponovni sastanak

FENA
Foto: Arhiv/Fotoservis
Foto: Arhiv/Fotoservis
Četiri boračke organizacije u Federaciji Bosne i Hercegovine nisu postigle konkretan dogovor o problemima svog članstva na današnjem sastanku koji su na vlastitu inicijativu imale s predstavnicima federalne, zakonodavne i izvršne vlasti u Sarajevu.

Učesnici sastanka su se jedino dogovorili da razgovore nastave iduće sedmice u sjedištu Federalne vlade, a inicijatori su istakli da njihovo članstvo neće odustati od pravedne borbe za očuvanje svojih stečenih zakonskih prava.

Ovakav ishod susreta boračke asocijacije su saopćile novinarima na pres-konferenciji održanoj nakon današnjeg susreta.

Napomenule su da je sastanak dokaz da borci nisu poklekli u nastojanjima da pred vlastima brane stečena prava, kako su neki možda komentirali, jer dugo nije bilo sličnih učestalih kontakata nakon 21. aprila ove godine, kada su se desile boračke demonstracije ispred zgrade Federalne vlade u Sarajevu i kada je u neredima povrijeđeno više desetina osoba, a zgrada u kojoj je Vladino sjedište kamenovana i oštećena.

Kad je u pitanju taj događaj, Dževad Radžo, predsjednik Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja, rekao je na pres-konferenciji da će se uskoro dokazati kako je planula varnica nereda te da će se mnogi stidjeti javnih izjava datih u tom kontekstu.

Ko će se stidjeti i šta će konkretno budućnost pokazati, nisu, međutim, detaljisali ni Radžo ni ostali govornici na pres-konferenciji.

Boračke asocijacije će i ubuduće, u kontaktu sa zakonodavnom i izvršnom vlašću u Federaciji, zahtijevati ono što su tražile na protestima, a to znači da se ratne vojne invalidnine te mjesečna primanja porodica šehida i poginulih boraca tretiraju kao odšteta, a ne naknade iz federalnog budžeta koje korisniku treba da budu uvjetovane njegovim imovnim stanjem, odnosno imovinskim cenzusom.

Ako se već uvodi cenzus na boračka primanja, treba ga primijeniti i na ostale korisnike javnog novca, kao i reviziju, na kojoj, po tvrdnjama predstavnika boraca, federalna vlast uporno insistira da bi smanjila budžetska davanja za boračko-invalidsku zaštitu i pritom objašnjava da je to zapravo zahtjev međunarodnih finansijskih partnera koji traže obavezne uštede u javnoj potrošnji da bi s Federacijom nastavile već započete novčane aranžmane.

Svjesni da neke kategorije boračkih naknada uživa i jedan broj korisnika koji to nisu zaslužili, borci se zalažu za model revizije kakav je predložio poslanik u Parlamentu Federacije BiH Zijat Mušić, a on traži da uvjerenja o neisplaćenim vojničkim plaćama budu neoborivi i najkonkretniji dokaz bilo čijeg kontinuiranog boravka u odbrambenim jedinicama tokom proteklog rata u BiH.

Međutim, iako je Mušićev prijedlog, iznijet u formi zakona, već odobren u Predstavničkom domu u Federalnom parlamentu, Dom naroda ga nije još ni razmatrao, što je, po riječima Dževada Radže, primjer nedostojnog odnosa vlasti prema borcima kakav vjerovatno ne postoji ni u jednom drugom društvu.

Osim Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja, na čijem je čelu Radžo, inicijatori današnjeg sastanka su bili Savez ratnih vojnih invalida, Organizacija porodica šehida i poginulih boraca te Savez demobiliziranih boraca.

Od pozvanih članova zakonodavne i izvršne vlasti došli su federalni premijer Mustafa Mujezinović, resorni ministar u Federalnoj vladi Zahid Crnkić i njegovi saradnici, kao i Mirza Sulejmanović, savjetnik u kabinetu potpredsjednika Federacije BiH Mirsada Kebe.

Prisustvovao je i jedan predstavnik iz Ureda Svjetske banke čije ime organizatori nisu saopćili na pres-konferenciji.