Vlada FBiH
0

Još jedan sastanak vlasti s borcima bez rezultata

FENA
Foto: Arhiv/Fotoservis
Foto: Arhiv/Fotoservis
U sjedištu Federalne vlade u Sarajevu danas je održan sastanak predstavnika četiriju boračkih udruženja u Federaciji s članovima federalne izvršne i zakonodavne vlasti.

Prema izjavi Izeta Ganića, predsjednika Organizacije porodica šehida i poginulih boraca, federalni premijer Mustafa Mujezinović, koji je vodio sastanak, naveo je kao obavezu vlasti izradu zakona o cenzusu te o demobiliziranim braniteljima, a potom upoznavanje boračkih asocijacija s tekstovima.

Ganić to smatra jedinim dogovorom i napominje da premijerov prijedlog podrazumijeva da borci treba da budu uključeni u izradu spomenute buduće zakonske legislative.

Četiri boračke organizacije čiji su predstavnici bili akteri ovog skupa su Savez demobilisanih boraca, Savez ratnih vojnih invalida, Savez dobitnika najviših ratnih priznanja i Organizacija porodica šehida i poginulih boraca. Izet Ganić napominje da su sastanku prisustvovali i predstavnici Jedinstvene organizacije boraca (JOB).

Idući sastanak očekuje se za dvije sedmice.

Kontakti boraca i vlasti aktuelni su u Federaciji već duže vrijeme, uglavnom uz komentare predstavnika boračkih udruženja da se na tim skupovima ne postižu konkretna rješenja otkako je između ostalih problema postalo aktuelno pitanje uvođenja prihodovnog cenzusa kao uslova za nastavak isplate dosadašnjih redovnih naknada pojedinim branilačkim kategorijama.

Borci insistiraju da naknade ratnim vojnim invalidima treba tretirati kao odštetu, a ne kao davanja iz budžeta na koja treba primjenjivati cenzus.

Ako do cenzusa ipak mora doći, traže da ta mjera pogodi jednako i ostale korisnike federalnog budžeta.

Što se tiče demobilisanih branitelja, udruženja traže da vlasti premoste vakuum nastao ukidanjem dosadašnjeg zakona koji je ovoj grupi omogućavao redovne mjesečne naknade za vrijeme nezaposlenosti i druga prava. Očekuju novi zakon koji će ublažiti posljedice ukidanja starog.

S druge strane, vlasti tvrde da su obavezane na uštede davanja iz budžeta za boračku zaštitu na osnovu već započetih finansijskih aranžmana s međunarodnim partnerima koji Federaciji treba da olakšaju finansijske teškoće.

Vlasti govore i o reviziji korisnika boračko-invalidske zaštite koja bi trebalo da osigura da budžetske naknade nastave primati istinski branioci a prestanu oni koji su ta prava stekli na osnovu diskutabilnih uvjerenja o ratnom doprinosu.

Borci se ne protive reviziji i podržavaju model koji je predložio poslanik u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta Zijat Mušić. On smatra da će uvjerenja o neisplaćenim vojničkim plaćama biti najbolji dokazi u postupku revizije koji će omogućiti da naknade prestanu primati i 'dezerteri'.

Svoj prijedlog Mušić je pretočio u zakon, predloživši zapravo izmjene i dopune već postojećeg zakona o reviziji, ali u Federalnom parlamentu je njegova inicijativa još bez ishoda. Preciznije, prihvaćena je u Predstavničkom domu prije više od mjesec dana, ali još ne i u Domu naroda.

Jučer je taj dom, dogovarajući dnevni red sjednice, usporio proceduru Mušićevog teksta, vraćajući ga iz hitnog u redovni postupak, a potom nije ni stigao do te tačke dnevnog reda jer je prekinuo sjednicu, čiji je nastavak najavljen za 1. juli.

Klub hrvatskih delegata u Domu naroda tražio je jučer povlačenje Mušićevog prijedloga iz dnevnog reda, a kad to nije uvaženo najavio je da će, kad dođe do izjašnjavanja delegata o njemu, tražiti glasanje koje podrazumijeva proceduru vitalnog nacionalnog interesa.

Učesnik sastanka u sjedištu Federalne vlade Izet Ganić napomenuo je da su s vlastima danas razgovarali samo pripadnici Armije RBiH a ne i Hrvatskog vijeća obrane iako su bli pozvani.