BiH
0

U Parlament FBiH stigao zahtjev boraca

FENA
Foto: Arhiv/Fotoservis
Foto: Arhiv/Fotoservis
Predsjedavajućem u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Safetu Softiću dostavljeno je pismo boračkih asocijacija koje traže da se Federalni parlament očituje do 20. juna o zahtjevima iznesenim tokom protesta branilaca održanih 21. aprila ispred sjedišta Federalne vlade u Sarajevu.

Softić je danas agenciji Fena rekao da tim povodom za naredni ponedjeljak namjerava sazvati sjednicu Koelgija Doma kojim predsjedava kao najmjerodavnijeg parlamentarnog tijela koje će odrediti daljnje korake u vezi s insistiranjem branilaca.

"Ako Kolegij zaključi da treba održati vanrednu sjednicu u Predstavničkom domu, ja ću je sazvati", izjavio je.

Softić ne isključuje mogućnost da u ponedjeljak dođe i do razgovora parlamentarne delegacije s borcima, a možda i s predstavnicima Federalne vlade.

Zahtjev da se oba doma u Parlamentu Federacije očituju o zahtjevima nezadovoljnih branilaca definiran je prije dva dana u Sarajevu na zajedničkom sastanku upravljačkih struktura četiriju federalnih boračkih asocijacija: Saveza ratnih vojnih invalida, Organizacije porodica šehida i poginulih boraca, Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja i Saveza demobiliziranih boraca.

Od toga kako će se Parlament odrediti, zavisit će daljnja odluka o mogućim novim protestima boraca, rečeno je na tom sastanku.

Borački zahtjevi nisu se promijenili od onih iznesenih 21. aprila, a svode se na odbranu već stečenih zakonskih prava ove populacije.

Branitelji između ostalog traže da im federalna vlast ne uvodi prihodovni cenzus na redovna mjesečna primanja jer smatraju da se naknade za ratne vojne invalide i porodice poginulih boraca moraju tretirati kao odšteta, a ne kao javna potrošnja. Ako se cenzus za boračke kategorije ipak uvede, zahtjev je da ta mjera jednako pogodi sve ostale korisnike federalnog budžeta.

Traže i da revizija koju Federalna vlada najavljuje u segmentu budžetskih davanja za boračko-invalidsku zaštitu pogodi također i druge korisnike, a da model revizije koji će važiti za njih (borce) bude onaj koji je u Federalnom parlamentu, zasad bez konačnog ishoda, predložio poslanik u Predstavničkom domu Zijat Mušić.

Polazeći od pretpostavke da boračko-invalidsku zaštitu uživaju i neki od korisnika koji je nisu zaslužili, ovaj poslanik je u formi zakona zatražio da dokaz bilo čijeg kontinuiranog boravka u odbrambenim jedinicama tokom posljednjeg rata u BiH budu uvjerenja o neisplaćenim vojničkim plaćama.

Takav Mušićev prijedlog Predstavnički dom je odobrio, ali Dom naroda nije ni razmatrao ni više od mjesec dana nakon toga, navode nezadovoljni branitelji.

Boračke asocijacije žure da do narednih oktobarskih izbora u BiH izbore zaštitu prava svog članstva jer vlast, koja ionako ne vodi odgovarajuću brigu o ovoj populaciji, nakon izbora može biti još inertnija, rečeno je na zajedničkom sastanku od prije dva dana.