Emine Bozkurt
0

"Moguća je pravda za Vlahovićeve žrtve"

FENA
Emine Bozkurt
Emine Bozkurt
Izručenje Veselina Vlahovića bh. sudu "pomoći će Bosni i Hercegovini da se suoči s prošlošću“, izjavila je u petak poslanica socijalista u Evropskom parlamentu iz Holandije Emine Bozkurt.

"Sud u Bosni i Hercegovini će morati odlučiti da li je optuženi kriv za sve navedene zločine, kao što su silovanja. Najvažnije je da je proces u toku. Ovaj proces će pogotovu imati veliki značaj za žene koje su tokom rata silovane, a koje nisu bile priznate kao žrtve", navodi se u izjavi dostavljenoj medijima iz ureda Emine Bozkurt.

Bozkurt, socijalistička zastupnica u Evropskom parlamentu, već duže vrijeme se zalaže za žene koje su tokom rata bile žrtve seksualnog zlostavljanja. Silovanja su tokom rata u bivšoj Jugoslaviji korištena kao način ratovanja. Desetine hiljada žena su bile žrtve ovog čina, navodi se u saopćenju.

"Poslije 15 godina treba uslijediti kraj nekažnjavanju. Samo je nekoliko od desetina hiljada slučajeva silovanja tokom rata istraženo i procesuirano. Sudski proces protiv Veselina Vlahović može približiti suočenje i pomirenje s teškom prošlošću. Ali za pomirenje je pravda neophodna", zaključuje Bozkurt u izjavi.

Veselin Vlahović, također poznat i kao "Monstrum s Grbavice", internacionalni je bjegunac optužen za više od stotinu ubistava, mučenja i silovanja.