Zatražen pritvor
0

Vlahović: "Branit ću se šutnjom, istina će pobijediti"

Sarajevo-x.com
Foto: Tužilaštvo BiH
Foto: Tužilaštvo BiH
Tužilaštvo BiH zatražilo je da se odredi jednomjesečni pritvor Veselinu Vlahoviću zvanom Batko, osumnjičenom za ratni zločin počinjen protiv civilnog stanovništva na području sarajevskih naselja Grbavica i Vraca, javlja BIRN - Justice Report.

Vlahović je 26. augusta izručen pravosuđu BiH iz Španije, gdje je uhapšen u martu ove godine zbog počinjenja više krivičnih djela.

Državno tužilaštvo Vlahovića sumnjiči za sudjelovanje u zločinima nad Bošnjacima i Hrvatima počinjenim od 1992. do 1995. godine. Na teret mu se stavlja da je lično počinio ubistva hladnim i vatrenim oružjem, zlostavljanja, pljačkanja, nanošenje teških tjelesnih ozljeda i duševnih povreda, silovanja, kao i prisilna odvođenja mnogih civila iz njihovih stanova u naseljima Grbavica i Vraca, kojima se od tada gubi svaki trag.

Tužilaštvo BiH je 2008. godine, kada je otvorilo istragu protiv Vlahovića, zatražilo određivanje pritvora, što je Sud BiH prihvatio, ali pošto je bio nedostpan organima gonjenja naše zemlje, na ovom ročištu je prijedlog ponovljen.

"Od 2008. godine je došlo do proširenja istrage za Vlahovića. Osumnjičen je za desetine ubistava, silovanja, pljačkanja... odvođenje ljudi u nestanak“, kazao je tužilac Dubravko Čampara, obrazlažući razloge za pritvor.

Osim osnovane sumnje da je počinio ratni zločin, Tužilaštvo BiH zatražio je da se Vlahoviću odredi pritvor zbog toga što nije državljanin BiH, nema prebivalište, niti boravište u ovoj zemlji, zbog mogućnosti narušavanja javnog reda i mira, te utjecaja na svjedoke.

"Veliki broj svjedoka, njih gotovo 95 posto su direktne žrtve Veselina Vlahovića. U izjavama ga opisuju kao 'gospodara života i smrti'. Većina tih žrtava se vratila na prijeratna mjesta prebivališta gdje je Vlahović bio tokom rata. Puštanjem na slobodu bi ih mogao pronaći i uticati na njih", kazao je Čampara.

Tužilac je istaknuo da je oko 90 posto do sada saslušanih svjedoka zatražilo da budu zaštićeni svjedoci.

Uz to, tužilac ističe da osim Vlahovića postoji još saizvršilaca djela, na koje on ima motiv da utječe. Saizvršioci djela, prema riječima tužioca, nisu još identifikovani ali rade u policijskim i vojnim strukturama u neposrednoj blizini izvršenja zločina.

"Vlahović se sumnjiči za najteže oblike ratnog zločina koji su izvršeni na svirep način. Uz svu medijsku pompu koja je popratila njegovo izručenje iz Španije, smatramo da bi puštanjem na slobodu bio ugrožen javni red i mir, posebno naselja Grbavice i Vraca“, kazao je Čampara.

Osumnjičeni Vlahović je kazao da se slaže sa Tužilaštvom BiH da se provede istraga i sazna istina.

"Istina će pokazati šta se desilo i pobjedit će pravda", kazao je Vlahović, istaknuvši da želi da se brani šutnjom.

Jovan Debelica, branilac osumnjičenog, je kazao da nema primjedbi na posebne pritvorske razloge koje je istaklo Tužilaštvo BiH, ali da će tokom narednih ročišta razmotriti dokaze o počinjenom zločinu i onda će moći detaljnije obrazlagati.

Odluku o određivanju pritvora, Sud BiH će donijeti naknadno.