{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Večeras izručenje "Monstruma s Grbavice"

S
26.8.2010. u 11:29
0
183
Večeras izručenje "Monstruma s Grbavice"
0
Večeras izručenje "Monstruma s Grbavice"
Veselin Vlahović Batko
Kako saznajemo iz Ureda člana Predsjedništva BiH, Željka Komšića, danas je otpočeo proces izručenja Veselina Vlahovića Batka pravosudnim organima Bosne i Hercegovine.
Prema formalno-proceduralnim pravilima, a uz najveće mjere sigurnosti, u večernjim satima se očekuje dolazak ekstradicionog tima sa Vlahovićem u Sarajevo.

Na ovaj način je stavljena tačka na višemjesečnu političko-pravnu borbu za njegovo izručenje, posebno imajući u vidu da su njegovo izručenje također tražile Srbija i Crna Gora.

Član predsjedništva BiH, Željko Komšić, je izrazio lično zadovoljstvo zbog činjenice da će jedan ovakav zlikovac napokon biti suočen sa pravdom i to na mjestu gdje je počinio svoja zlodjela.

Znajući da ništa ne može ublažiti bol za nevinim žrtvama Batkovih zločina, zlikovca koji je sadistički uživao u ubistvima naših sinova, očeva, majki, djece, naših prijatelja, Komšić je rekao da niti jedna kazna za takvog zločinca neće biti adekvatna količini zla i zločina koje je počinio.

Veselin Vlahović Batko je poznat kao Monstrum s Grbavice. Vlahović je, prema navodima optužbe, tokom 1992. i 1993. godine u ovom sarajevskom naselju kršio pravila međunarodnog prava i kao pripadnik oružanih formacija ubijao, mučio i nečovječno postupao sa civilnim stanovništvom, silovao, uzimao taoce, kolektivno kažnjavao, protizakonito zatvarao i pljačkao ljude. Zločinac je uhapšen 2. marta 2010. godine u španskom gradu Alicanteu.

Oni koji su preživjeli teror Monstruma danas svjedoče kako je Vlahović bio naoružano čudovište, koje se uvijek vraćalo i terorisalo stanovnike Grbavice.

Vlahović je u Španiji osuđen na četiri godine zatvora zbog kriminala počinjenog u toj zemlji i ova kazna trebalo bi da bude uključena u jedinstvenu kaznu po okončanju postupka u BiH.

Kako saznajemo, Vlahović će večeras po dolasku u BiH biti smješten u u pritvornu jedinicu Suda BiH, jer je to trenutno najsigurnije mjesto.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: