Uz najveće mjere sigurnosti
0

Večeras izručenje "Monstruma s Grbavice"

Sarajevo-x.com
Veselin Vlahović Batko
Veselin Vlahović Batko
Kako saznajemo iz Ureda člana Predsjedništva BiH, Željka Komšića, danas je otpočeo proces izručenja Veselina Vlahovića Batka pravosudnim organima Bosne i Hercegovine.

Prema formalno-proceduralnim pravilima, a uz najveće mjere sigurnosti, u večernjim satima se očekuje dolazak ekstradicionog tima sa Vlahovićem u Sarajevo.

Na ovaj način je stavljena tačka na višemjesečnu političko-pravnu borbu za njegovo izručenje, posebno imajući u vidu da su njegovo izručenje također tražile Srbija i Crna Gora.

Član predsjedništva BiH, Željko Komšić, je izrazio lično zadovoljstvo zbog činjenice da će jedan ovakav zlikovac napokon biti suočen sa pravdom i to na mjestu gdje je počinio svoja zlodjela.

Znajući da ništa ne može ublažiti bol za nevinim žrtvama Batkovih zločina, zlikovca koji je sadistički uživao u ubistvima naših sinova, očeva, majki, djece, naših prijatelja, Komšić je rekao da niti jedna kazna za takvog zločinca neće biti adekvatna količini zla i zločina koje je počinio.

Veselin Vlahović Batko je poznat kao Monstrum s Grbavice. Vlahović je, prema navodima optužbe, tokom 1992. i 1993. godine u ovom sarajevskom naselju kršio pravila međunarodnog prava i kao pripadnik oružanih formacija ubijao, mučio i nečovječno postupao sa civilnim stanovništvom, silovao, uzimao taoce, kolektivno kažnjavao, protizakonito zatvarao i pljačkao ljude. Zločinac je uhapšen 2. marta 2010. godine u španskom gradu Alicanteu.

Oni koji su preživjeli teror Monstruma danas svjedoče kako je Vlahović bio naoružano čudovište, koje se uvijek vraćalo i terorisalo stanovnike Grbavice.

Vlahović je u Španiji osuđen na četiri godine zatvora zbog kriminala počinjenog u toj zemlji i ova kazna trebalo bi da bude uključena u jedinstvenu kaznu po okončanju postupka u BiH.

Kako saznajemo, Vlahović će večeras po dolasku u BiH biti smješten u u pritvornu jedinicu Suda BiH, jer je to trenutno najsigurnije mjesto.