BiH
0

MMF odobrio četvrtu tranšu Bosni i Hercegovini

FENA
Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) danas je zaključio četvrti pregled provedbe ekonomskog programa Bosne i Hercegovine u okviru dvogodišnjeg stand-by aranžmana (SBA).

Zaključenje pregleda omogućava doznačavanje sredstava u iznosu od 42.275 miliona SDR-ova (oko 47,5 miliona eura), na taj način ukupni iznos sredstava doznačenih u okviru programa iznosi 211.375 miliona SDR-ova (oko 237,3 miliona eura).

"Uprkos izazovnom okruženju ostvaruje se napredak u ispunjavanju ciljeva programa. Svi kvantitativni kriteriji izvršenja postavljeni za kraj juna su ispunjeni, a progres se također ostvaruje i u poštivanju strukturalnih odrednica", navodi se u saopćenju za javnost iz Rezidentnog ureda MMF-a u BiH.

Međutim, kako je četvrti pregled bio pomjeren zbog razgovora o politikama koje će omogućiti ispunjavanje fiskalnih ciljeva postavljenih za kraj 2013., Izvršni odbor je također odobrio zahtjev za izuzeće od primjene kriterija izvršenja postavljenih za kraj septembra koji se odnose na budžerske bilanse i akumuliranje unutrašnjih dospjelih neizmirenih obaveza za Institucije BiH te centralne vlade entiteta, za koje ovi podaci još uvijek nisu dostupni, dodaje se u saopćenju.

Izvršni odbor je odobrio i promjenu kriterija izvršenja postavljenih za kraj decembra 2013. koji se odnose na budžetske bilanse kako bi omogućili preraspodjelu fiskalnog prostora između instituicija BiH i entiteta.

SBA je odobren 26. septembra 2012. godine u iznosu u iznosu od 338,2 miliona SDR-ova (oko 379 miliona eura).

Nakon diskusije Izvršnog odbora, Minouche Shafik, zamjenik generalnog direktora i vršilac dužnosti predsjedavajućeg Odbora je izjavila da vlasti Bosne i Hercegovine i dalje ostvaruju napredak u okviru SBA, koji je svakako za pohvalu.

"Ekonomske aktivnosti se povećavaju i fiskalna konsolidacija se odvija po planu, odražavajući oprezne politike vlasti i poboljšanja u vanjskom okruženju. Cilj koji je postavljen za ukupni budžetski deficit za 2013. i dalje je moguće ostvariti uprkos podbačaju u prihodima i nedavnim inicijativama u potrošnji. Međutim, neophodno je uložiti dodatne napore da bi poboljšali naplatu poreza i ograničili potrošnju", napomenula je Shafik.

Budžeti za 2014. godinu, kako je dodala, trebaju imati za cilj da zaštite rezultate ostvarene dosad na fiskalnoj konsolidaciji, te da osiguraju da javni dug čvrsto ide silaznom putanjom.

"Striktna kontrola tekuće potrošnje te obuhvatnije fiskalne reforme će i dalje biti neophodne kako bi poboljšali upravljanaje i naplatu prihoda. Bankarski sistem je stabilan i dobro kapitaliziran. Međutim, prilikom praćenja zdravlja banaka još je potrebna stalna opreznost. Vlasti su poduzele korale u pravcu jačanja bankarske supervizije, unapređenju planova za vanredne okolnosti i krizne situacije i poboljšanju okvira za rješavanje nekvalitetnih kredita", navela je Shafik.

Po njenim riječima, od ključnog je značaja učiniti Bosnu i Hercegovinu atraktivnijim mjestom za investicije i otvaranje novih radnih mjesta.

"Vlasti rade na poboljšanju konkurentnosti i poslovnog okruženja, olakšavajući proces registracije poslovnih subjekata, a zakoni o radu koji su trenutno u pripremi trebaju također doprinijeti otvaranju novih radnih mjesta. Napredak u ovim oblastima će biti od ključnog značaja da bi postigli trajnije smanjenje nezaposlenosti. Također, neophodno su mjere koje će ubrzati proces integracije sa Evropskom unijom što bi opet poboljšalo izglede rasta BiH u srednjoročnom periodu", dodala je Shafik, navodi se u saopćenju iz Rezidentnog ureda MMF-a u BiH.

MMF