{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


MMF: Ekonomija BiH pokazuje znake oporavka

S
20.9.2013. u 17:51
21
48
MMF: Ekonomija BiH pokazuje znake oporavka
21
MMF: Ekonomija BiH pokazuje znake oporavka
Ekonomija BiH pokazuje znake oporavka i bilježi rast izvoza i proizvodnje, izjavio je šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u BiH Ron van Rooden.
Van Rooden je naveo da MMF očekuje da će ove godine stopa rasta dostići skoro jedan posto, a projektuje i dalji rast naredne godine u skladu sa trendovima u Evropi.

On je istakao da su značajni rizici negativnih trendova u BiH i dalje prisutni, te da je stopa nezaposlenosti još neprihvatljivo visoka, saopšteno je iz MMF-a.

Vlasti u BiH tokom ove godine ostvaruju kontinuiran napredak u okviru stand-by aranžmana i programski ciljevi postavljeni za kraj juna su ispunjeni, ali se značajni izazovi naziru u narednom periodu, navodi se u saopštenju.

Iz MMF-a ističu da je od ključnog značaja osigurati da ekonomske politike ostanu na pravom kolosijeku kako bi bili ostvareni ciljevi programa.

"Izvršenje budžeta se posebno suočava sa značajnim poteškoćama", konstatuju iz MMF-a i dodaju da naplata indirektnih poreza zaostaje za povećanjem ekonomskih aktivnosti, što je, uz pad nekih drugih prihoda i nove inicijative na strani rashoda, stvorilo deficite u budžetima vlada.

U saopštenju se navodi da su budžeti za 2013. godinu, koji su usvojeni u decembru, bili u skladu sa daljim smanjenjem konsolidovanog deficita na nešto više od dva posto BDP-a, ali da će ostvarivanje tog cilja zahtijevati dodatna prilagođavanja, posebno u Republici Srpskoj.

"Takođe, bit će potrebno da se novi zakon o penzijama ostvarenim pod povoljnijim uslovima, koji je usvojen ranije ove godine u Federaciji BiH, u potpunosti provodi i da se revizije korisnika prava neometano nastave", navode iz MMF-a.

To će, ističu iz MMF-a, obezbijediti da sistem bude ne samo socijalno pravedan, već i finansijski održiv, te sposoban da zaštiti starosne penzije. Iz MMF-a naglašavaju da je od suštinske važnosti poboljšati naplatu indirektnih poreza.

U tom kontekstu, Misija MMF-a je sa vlastima razgovarala o politikama koje bi omogućile postizanje fiskalnih ciljeva postavljenih za kraj 2013. godine. Misija očekuje da će sa vlastima finalizirati detalje ovih politika u narednim sedmicama.

"Od suštinske važnosti će biti da prilikom pripreme budžeta za 2014. godinu vlasti obezbijede da se dobiti ostvarene do sada na fiskalnoj konsolidaciji sačuvaju, te da javni dug čvrsto ide silaznom putanjom", navodi se u saopštenju.

Zbog veoma visoke nezaposlenosti, ističu iz MMF-a, od ključnog značaja je da BiH postane privlačnije mjesto za investicije i otvaranje novih radnih mjesta.

"Vlasti rade na unapređenju poslovnog okruženja olakšavajući proces otvaranja i rada poslovnih subjekata i pripremaju nove zakone o radu koji su u većoj mjeri podsticajni za stvaranje radnih mjesta", navodi se u saopštenju.

Iz MMF-a ukazuju da je najbolji način da se ostvari ovaj cilj kroz konstruktivan dijalog sa svim interesnim stranama, uključujući sindikate i predstavnike poslovne zajednice, uzimajući u obzir i interese onih koji su trenutno bez posla.

Misija MMF-a će u narednim sedmicama raditi sa vlastima na jačanju politika koje bi omogućile da Izvršni odbor ove međunarodne finansijske institucije uzme u razmatranje četvrti pregled po stendbaj-aranžmanu.

Misija MMF-a, koju je predvodio Van Rooden, posjetila je Banju Luku i Sarajevo od 4. do 19. septembra, kako bi razgovarala o nedavnim ekonomskim dešavanjima i politikama u okviru četvrtog pregleda po stand-by aranžmanu sa BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: