{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


MMF zadovoljan dosadašnjim napretkom BiH

F
10.9.2013. u 14:38
28
26
MMF zadovoljan dosadašnjim napretkom BiH
28
Misija međunarodnog monetarnog fonda (MMF) zadovoljna je dosadašnjim razgovorima s predstavnicima entitetskog i državnog nivoa vlasti , kao i napretkom koji je iskazan u posljednje vrijeme, a koji se odnosi na znake oporavka privrede, povećanja proizvodnje i stope izvoza.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba


Ovo je rezime današnjeg susreta predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande s delegacijom MMF-a na čijem čelu je šef Misije MMF-a za BiH Ron van Rooden.

Bevanda je u izjavama za medije upriličenim nakon susreta kazao da je Misija konstatirala da je veliki dio ciljeva zacrtanih u junu 2013. ispunjen i ispoštovan.

"Fokusirali smo se i na ono što predstavlja određene fiskalne rizike i na period koji dolazi, s akcentom na pitanje šta je to što državne vlasti trebaju izvršiti. Napravili smo inventuru i locirali ono što je potencijalni rizik, a odnosi se na entitetske vlasti. Nadam se da će u narednom periodu kroz rad Misije i entitetskih vlasti doći do otklanjanja tih rizika", rekao je Bevanda.

Misiju i njenog voditelja je informirao o situaciji kada je u pitanju globalni fiskalni okvir te izrazio iskrenu nadu da će on već sljedeće sedmice biti usvojen, a što će otvoriti prostor za usvajanje okvirnog proračuna na nivou države.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba


Van Rooden je ponovio da je zadovoljan do sada urađenim, ali i naglasio da je pred BiH još mnogo izazova.

"Izvršenje ciljeva postavljenih u sklopu stand-by aranžmana je veoma dobro proteklo u oba entiteta, a prilično dobro napreduju i reforme u okviru programa. Ekonomija pokazuje znake oporavka, a i povećana je industrijska proizvodnja. Ipak, pred nama su značajni izazovi, posebno kada je u pitanju izvršenje budžeta za 2013. i planiranje onih za 2014.", istakao je Van Rooden.

Dodao je da, nažalost, oporavak privrede nisu pratili prihodi tako da je došlo do deficita u budžetima.

"U ovom trenutku neće biti lako ispuniti ciljeve koji su zacrtani za kraj godine te bi entiteti trebali preduzeti mjere poravnanja u tom smislu. Mi istovremeno razgovaramo i o mogućim mjerama koje bi dovele do poboljšanja naplate poreza na nivou entiteta i BiH", naglasio je.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba


Podsjetio je da je 2014. izborna godina, a da rad na izradi budžeta za 2014. još nije u potpunosti počeo.

"Moramo osigurati da ono što su vlade uspjele uštedjeti tokom fiskalne konsolidacije ne bude izgubljeno tokom naredne godine", zaključio je Van Rooden.

Delegacija MMF-a će naredne sedmice nastaviti razgovore s vladama na svim nivoima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: