BiH
0

Špirić razgovarao sa delegacijom MMF-a o realizaciji stand-by aranžmana

FENA
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Nikola Špirić primio je danas delegaciju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) predvođenu šefom Misije Ronom van Roodenom.

Zajednička ocjena sa današnjeg sastanka, koji je organiziran u okviru četvrtog pregleda stand-by aranžmana s MMF-om, jeste da su ispunjeni uslovi iz Pisma namjere zaključno sa 30. junom 2013. godine, što je obuhvaćeno u ovom izvještajnom periodu.

Na sastanku je ocijenjeno da su institucije na nivou BiH ispunile svoj dio obaveza iz Pisma namjere, te se u narednom periodu treba usmjeriti na aktivnosti planiranja budžeta za 2014. godinu, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Tokom razgovora naglašeno je da je potrebno pojačati kontrole u naplati indirektnih poreza, te povećati transparentnost u ovoj oblasti kako se navodi i u preporukama tehničke misije MMF-a iz prošle godine.

Ministar Špirić, koji je i predsjedavajući Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, kazao je da je već zakazana tematska sjednica ovog tijela posvećena realizaciji preporuka tehničke misije MMF-a, te da je UO usvojio neophodne zakonske izmjene i podzakonske akte koji trebaju unaprijediti rad UIO i efikasnost u naplati indirektnih poreza.

Predstavnici MMF-a ocijenili su da je u izbornoj 2014. godini neophodno očuvati fiskalnu disciplinu.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH naglasio je da je ohrabrujuće što su poboljšani ekonomski pokazatelji za prvu polovinu ove godine, poput rasta industrijske proizvodnje, bruto društvenog proizvoda, te pokrivenosti uvoza izvozom, što treba biti podstrek za razvoj realnog sektora i privlačenje stranih investicija.

U delegaciji MMF-a bio je i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Ruben Atoyan.