BiH
0

MMF: Nastavljen skroman oporavak ekonomskih aktivnosti u BiH

FENA
Šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Ron van Rooden ocijenio je da se u Bosni i Hercegovini i dalje nastavlja skroman oporavak ekonomskih aktivnosti koji je podržan snažnim izvozom.

Rast je, prema projekcijama, u 2013. godini premašio jedan posto, a očekuje se da će se u 2014. godini dalje povećati na oko dva posto, u skladu sa kretanjima u Evropi, saopćeno je iz MMF-a.

-"ankarski sektor je u velikoj mjeri stabilan, ali i dalje pod pritiskom zbog rastućeg trenda nekvalitetnih kredita" rekao je Rooden, nakon što je delegacija Misije MMF-a posjetila Banja Luku i Sarajevo u periodu od 19. do 28. februara 2014. godine, kako bi vodila razgovore o nedavnim ekonomskim dešavanjima i politikama u okviru šestog pregleda po stand-by aranžmanu s Bosnom i Hercegovinom.

Po okončanju posjete van Rooden je naveo da, iako je broj zaposlenih počeo rasti, nezaposlenost je i dalje visoka, na nivou od 28 posto.

"U isto vrijeme, značajni rizici negativnih trendova se naziru, uključujući i one koji prozilaze iz općih izbora krajem ove godine. Vlastima je potrebno više vremena da provedu politike koje su dogovorene u okviru stand-by aranžmana. To su politike usmjerene na poboljšanje naplate poreza, obuzdavanje vladine potrošnje, i unapređenje poslovnog okruženja", rekao je van Rooden.

Tu su također obuhvaćene i mjere usmjerene na borbu protiv korupcije, poput novog zakona o javnim nabavkama i zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma.

"Nadamo se da ćemo vidjeti snažan napredak u pogledu provedbe ovih politika, uključujući i na strani parlamenata, kako bi otvorili mogućnost da Izvršni odbor MMF-a uzme u razmatranje šesti pregled po stand-by aranžmanu", rekao je van Rooden.