{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


MMF: Blagi rast bh. ekonomije, opasnost zbog krize u Ukrajini

N
14.4.2014. u 12:41
1
8
MMF: Blagi rast bh. ekonomije, opasnost zbog krize u Ukrajini
1
MMF: Blagi rast bh. ekonomije, opasnost zbog krize u Ukrajini
Christine Lagarde
Bosna i Hercegovina će ove godine imati ekonomski rast od dva procenta, dok su prognoze za narednu nešto bolje te će rast biti 3,2 posto, navodi se u najnovijem izvještaju o svjetskoj ekonomiji Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za 2014. godinu.
Rast cijena ove godine će biti 1,1 posto, dok će u narednoj godini, prema predviđanjima biti 1,5 posto.

Najutjecajniji svjetski bankari, premijer i ministri finansija gotovo svih svjetskih država ovih se dana okupili u Washingtonu na redovnom proljetnom zasjedanju MMF-a, gdje će biti i predstavljen ovaj izvještaj o kretanjima na globanom nivou.

BiH će između ostalih, na tom skupu predstavlja i guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić, a skupom predsjedava izvršna direktorica MMF-a Christine Lagarde.

Predviđanja za BiH su da će biti nastavljen blagi ekonomski rast, uglavnom uslovljen oporavkom u državama Evropske unije. No, naš region u cijelosti, prema detaljnom izvještaji, nije još izašao na "zelenu granu". Stručnjaci MMF-a navode da je rast i oporavak nakon recesije usporen, javlja bh. novinska agencija Patria.

Zemlje, kako se navodi, imaju velike probleme sa strukturalnim reformama koje uključuju reforme radnog zakonodavstva i tranziciju, ali loš utjecaj imaju i geopolitička kretanja te posebno kriza u Ukrajini.

"Eskalacija krize u Ukrajini može imati značajno negativan utjecaj na evropske ekonomije u razvoju, posebno kada je riječ o pristupu finansijama i slobodnoj trgovini", navodi se u izvještaju. Također, ističu se, u pogledu regiona kojem pripada i BiH, i neriješeni problemi slabog kreditnog rasta, male domaće potražnje, nezaposlenosti i te rasta loših kredita, prenosi NAP.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: