BiH
3

Izvršni odbor MMF-a odobrio 48 miliona eura za BiH

FENA
Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) dovršio je peto razmatranje ekonomskog nastupa Bosne i Hercegovine u okviru programa podrške putem 24-mjesečnog Stand-by aranžmana (SBA), saopćeno je iz MMF-a.

Dovršavanje razmatranja omogućilo je dodjeljivanje sume od oko 48 miliona eura, ili 25 posto od ukupne kvote dodijeljenih sredstava, čime će ukupni iznos dodijeljenih sredstava na osnovu aranžmana iznositi oko 287,9 miliona eura. Zaključno sa septembrom 2013. godine, svi kriteriji ekonomskog nastupa i zadani ciljevi su ispunjeni, navodi se u saopćenju.

Peto razmatranje, kako je saopćeno, bilo je odgođeno radi usvajanja budžeta za 2014. uslijed privremenog prekida rada ministarstva finansija u Federaciji BiH izazavanom smjenom ministra finansija koju je kasnije suspendirao Ustavni sud.

Izvršni odbor također je odobrio produženje aranžmana od devet mjeseci i pet dana. Pristup vlasti sredstvima trebao bi biti povećan za oko 153,6 miliona eura kako bi se udovoljilo finansijskim potrebama koje bi se mogle pojaviti krajem 2014. godine. Stand-by aranžman s BiH usvojen je 26. septembra 2012. godine u u ukupnom iznosu od oko 383,9 miliona eura, saopćio je MMF.

"Bosna i Hercegovina nastavila je ostvarivati značajan napredak u okviru Stand-by aranžmana uprkos velikoj političkoj neizvjesnosti. Ekonomske aktivnosti su u porastu, zahvaljujući snažnoj vanjskoj potražnji i mudroj makroekonomskoj politici", izjavila je Minouche Shafik, zamjenica upravnog direktora i vršilac dužnosti predsjedavajućeg Izvršnog odbora MMF-a.

"Vladini budžeti za 2014. shodno tome imaju za cilj zaštititi pomake ostvarene do sada na fiskalnoj konsolidaciji i čvrsto usmjeriti javni dug na put smanjenja. Ostvarenje tog cilja zahtijevat će, ne samo nastavak stroge kontrole potrošnje vlade, nego što je još bitnije, osnažit će napore na poboljšanju prikupljanja prihoda i njihovim upravljanjem", dodala je.

Dodatni napori također su potrebni da se preoblikuje javni sektor i revitalizira proces privatizacije.

Vlasti su poduzele pozitivne korake na jačanju supervizije banaka, poboljšanju planova raspoređivanja sredstava i spremnosti na suočavanje s krizom, kao i jačanje okvira za neizvršive kredite. Takođe je bitno modernizirati zakone o bankarstvu i ojačati nadzornu prekograniču saradnju.

"Napredak je također ostvaren u preoblikovanju registracije za biznise. Dosta toga, ipak, ostaje da se učini na poboljšanju poslovnog okruženja i funkcioniranja tržišta rada. U tom smislu, od ključnog značaja bit će usvajanje novog radnog zakonodavstva koje bi doprinijelo smanjenju nezaposlenosti", kazala je.

"Izazovna unutrašnjopolitička situacija i predstojeći opći izbori predstavljaju značajne rizike za pravovremenu provedbu ekonomskog programa. Produženje Stand-by aranžmana može pružiti dragocjeno sidro za ekomomsku politiku tokom izbornog perioda i političke tranzicije", zaključila je Shafik, saopćeno je iz MMF-a.

MMF