BiH
27

Predstavnici MMF-a uvjeravali parlamentarce kako BiH nije prezadužena

Piše: E. G.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
BiH se sve više zadužuje kako bi prvenstveno finansirala glomazan administrativni aparat, a predstavnici MMF-a nas uvjeravaju da još uvijek nismo prezaduženi, odnosno da možemo potonuti još dublje. Predstavnici MMF-a su i danas informirali članove kolegija oba doma Parlamenta Federacije BiH o okviru petog pregleda po stand-by aranžmanu.

"Zapravo BiH nije toliko prezadužena ukoliko je poredite sa velikim brojem drugih država. Vjerujem da je javni dug BiH u cjelini negdje oko 45 posto BDP-a. Međutim, taj udio javnog duga jeste u porastu od početka globalne ekonomske krize", kazao je šef Misije MMF-a Ron van Rooden.

Van Rooden je nakon sastanka novinarima kazao kako je do sada postignut dobar napredak u provedbi aranžmana i napomenuo da je izvršni odbor te međunarodne finansijske organizacije nedavno odobrio četvrti pregled aranžmana.

"Tu smo zapravo kako bismo razgovarali o sljedećem pregledu, odnosno kako bismo govorili o mjerama koje uslovljavaju isplatu sljedeće tranše i razgovarali o mogućnosti produženja stand-by aranžmana do sredine 2015. godine. Takvo produženje aranžmana bi, ne samo pružilo uporište ekonomskim politikama Vlade u toku izbornog perioda i perioda formiranja nove vlade, nego bi također predstavljalo podršku finansiranju budžeta za 2014. godinu", kazao je Van Rooden.

Od Parlamenta je zatraženo da intenzivira usvajanje brojnih zakona koji još čekaju, a ne odnose se samo na budžet, već i one koji uključuju poboljšanje poslovnog okruženja. Takvo što se od Parlamenta FBiH očekuje u narednih nekoliko sedmica.

U MMF-u kažu da je sasvim jasno kako BiH mora više uraditi kako bi osigurala da ova zemlja postane privlačnija destinacija za strana, ali i domaća ulaganja.

Na pitanje novinara da li je MMF definirao datum za usvajanje budžeta FBiH za 2014. godinu, Van Rooden je kazao da očekuje da će u narednim sedmicama oba doma Parlamenta FBiH usvojiti budžet.

"Parlament ima više vremena ove godine za raspravu o budžetu, nego što je to bilo prošle godine, ali to je i dalje veoma skučen raspored u kojem je neophodno da se zadovolji taj uvjet (usvajanje budžeta op. a.) kako bismo mi bili u mogućnosti da do kraja 2013. isplatimo narednu tranšu", rekao je Van Rooden.

Potpredsjedavajući Zastupničkog doma FBiH Tomo Vidović je nakon sastanka napomenuo da je Vlada FBiH već dostavila Parlamentu Nacrt budžeta radi razmatranja i donošenja u redovnom postupku. Sjednica Zastupničkog doma je 21. novembra, a 22. novembra Doma naroda. Na njima bi trebao biti utvrđen Nacrt. Minimalan rok za javnu raspravu o budžetu je 14 dana. Konačno, Vlada bi trebala nekad oko 6. decembra dostaviti Parlamentu prijedlog budžeta.

"Misija MMF-a treba također dostaviti izvještaj o ovom petom pregledu Izvršnom odboru MMF-a, koji zasjeda karajem godine, da bi na osnovu te pozitivne ocjene, kako očekujemo, odobrio uplatu posljednje tranše za ovu godinu", kazao je Vidović, dodajući da je to važno za održavanje likvidnosti budžeta i izvršavanje obaveze prema budžetskim korisnicima. Dakle, u velikoj mjeri tranša je potrebna za plaćanje glomaznog administrativnog aparata, plaća zvaničnika i zastupnika.

Zastupnik SBiH u Zastupničkom domu, Omer Vatrić, je novinarima kazao kako je tema sastanka zapravo bila "već ugovoreno zaduženje".

"Da li je dobro da se zadužujemo za novih 350 miliona? Dakle, 300 kod MMF-a i 50 kod Svjetske banke. Naravno da nije, već zaduženi budžet to svakako ne bi trebao tako na brzinu prelomiti, a da se ne odreknemo određenih troškova i trošenja iz budžeta. Ukupno zaduženje budžeta FBiH za 2014. godinu je oko 800 miliona u Nacrtu, predviđeni deficit je blizu 650 miliona, što znači, negdje oko 200 miliona više nego prošle godine. Oko 143 miliona je budžet veći od budžeta prošle godine. Prihodi u ovoj godini pokazuju pad. MMF i Svjetska banka za iduću godinu finansiraju budžet sa 350 miliona, ako znate da su plate negdje oko 245 miliona onda vidite da se finansiramo od MMF-a", kazao je Vatrić.

Amir Zukić (SDA) je ocijenio kako je ova saradnja sa MMF-om bila nužna, uz disciplinovanje javne potrošnje unutar Federacije.