BiH
364

Mladim matematičarima iz BiH treba pomoć da odu na Olimpijadu u Južnu Afriku

Piše: J. H.
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Odlazak pet mladih bh. matematičara na ovogodišnju Olimpijadu u Južnoj Africi je upitan. Nažalost, i u ovom slučaju je problem finansijske prirode.

Rijad Muminović, maturant Druge gimnazije iz Sarajeva, ove godine bi trebao učestvovati na dvije olimpijade. Osim iz matematike, 18-godišnji Sarajlija trebao bi putovati i na Tajvan na smotru najboljih svjetskih informatičara. Međutim, oba odlaska su upitna.

"Prošle godine sam predstavljao BiH na Olimpijadi u Australiji. I tada smo imali finansijskih problema. Dva, tri dana prije odlaska nismo znali da li ćemo ići uopšte. Tada nam je falilo oko 3.000 KM", kaže Rijad za Klix.ba.

Kako kaže, vjeruje da će naša zemlja i vlasti pronaći novac i omogućiti mladim bh. intelektualcima da i ove godine dostojno predstave BiH na najvećoj svjetskoj smotri matematičara.

"Nadam se da ćemo otići. Prošlih godina smo uspjeli skupiti novac i nekako smo se snalazili. Ove godine nam je najteže", dodaje naš sagovornik.

Dina Kamber, zamjenica vođe bh. matematičkog olimpijskog tima, kaže da je kantonalno ministarstvo obrazovanja obezbijedilo određena sredstva, a Ministarstvo obrazovanja i nauke Federacije BiH pristalo je platiti dvije avionske karte za putovanje u Južnu Afriku. Također, svoju pomoć ponudilo je i ministarstvo vanjskih poslova BiH.

"Ukoliko svi ovi što su obećali uplatili novac, nedostajalo bi nam oko 3.000 KM", kaže Kamber za naš portal.

Olimpijski tim BiH na put bi trebao krenuti 5. jula. U ovom trenutku, osim novca, problem predstavlja i nedostatak vremena. Da bi aplicirali za vize moraju prethodno imati rezervisane karte.

"U popriličnom smo škripcu", dodaje Kamber.

Uz pet takmičara iz Federacije BiH, na Olimpijadu u Južnu Afriku će putovati i jedan takmičar iz RS-a kojem su tamošnja entitetska vlada i resorno ministarstvo obezbijedili odlazak.

Osim Muminovića, Bosnu i Hercegovinu će na Olimpijadi iz matematike za srednje škole koja se ove godine održava u Južnoj Africi predstavljati Milica Đukić iz prnjavorske gimnazije, Lamija Kujan iz Međunarodne škole u Sarajevu, Neira Kurtović iz Sarajevo koledža, te Demir Papić i Adnan Kreho iz Međunarodne škole Sarajevo.

Od 1993., od kada BiH sudjeluje na ovom takmičenju, učenici su osvojili pet srebrenih, 31 bronzanu medalju i 38 pohvala.