{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bh. matematičari se bore za plasman na Olimpijadu u Južnoj Africi

N
8.5.2014. u 09:09
45
6
Bh. matematičari se bore za plasman na Olimpijadu u Južnoj Africi
45
Bh. matematičari se bore za plasman na Olimpijadu u Južnoj Africi
Završne kvalifikacije za Međunarodnu olimpijadu matematičara u julu ove godine u Cape Townu (Južna Afrika), za bosanskohercegovačke srednjoškolce održat će se na Elektrotehničkom fakultetu u Lukavici 10. i 11. maja.
Za najbolje matematičare koji će zastave BiH braniti u Južnoj Africi takmičit će se 45 učenika iz cijele BiH, i to deset najboljih matematičara iz zapadne Hercegovine, 15 učenika iz Republike Srpske i 20 učenika iz Federacije BiH, koji su na ranijim kantonalnim i entitetskim takmičenjima pokazali da su najbolji.

Trojica učenika koja osvoje najveći broj bodova idu na Međunarodnu olimpijadu matematičara u Cape Town, koja će se održati od 3. do 13. jula.

Prof. dr. Nedžad Dukić sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu kazao je za Patriju kako naša zemlja ima izuzetno talentirane matematičare, te da bh. učenici svake godine sa raznih međunarodnih natjecanja donose medalje. Nada se da će obraz Bosne i Hercegovine osvjetlati i ove godine.

Podsjetimo, Harun Hindija, koji je danas uspješan student na PMF-u u Sarajevu, 2012. godine je na Internacionalnoj olimpijadi matematičara koja se održavala u Argentini osvojio srebrnu medalju, a Ratko Darda iz Prijedora i Vladimir Ivković iz Nevesinja okitili su se bronznim medaljama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: