BiH
41

Bh. matematičari osvojili 51. mjesto na IMO

Klix.ba
Šestočlana reprezentacija BiH učestvovala je od 3. do 13. 7. 2014. godine na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, koja je ove godine održana u Južnoafričkoj Republici.

Na ovogodišnjoj su Olimpijadi učestvovale ekipe iz 101 države, a BiH je uspjela osvojiti odlično 51. mjesto u ukupnom plasmanu.

Mladi bh matematičari su se vratili s jednom srebrnom medaljom i četiri pohvale što je, gledajući razmjere tog takmičenja, izniman rezultat.

BiH na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi učestvuje od 1993. godine. Ovogodišnju reprezentaciju činilo je šest srednjoškolaca koji su na državnom takmičenju bili najbolji.

Riječ je o Milici Đukić, iz Gimnazije Prnjavor; Neiri Kurtović, iz Sarajevo koledža; Rijadu Muminoviću, iz Druge gimnazije Sarajevo; te Demiru Papiću, Adnanu Krehi i Lamiji Kujan iz Međunarodne srednje škole Sarajevo.

Vođa tima je bila Jelena Radović, asistentica na Odsjeku za matematiku Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu, a njezina zamjenica Dina Kamber, asistentica na Prirodno-matematičkom fakultet u Sarajevu. Srebrenu medalju osvojila je Milica Đukić koja ističe:

"Što se tiče mojih priprema za IMO, ja sam se čitave prošle godine, skoro svaki dan, spremala baš za ovo takmičenje i radila zadatke sa prošlih olimpijada i sa izbornih takmičenja drugih zemalja. Nekome bi to sigurno bilo naporno, ali uz ljubav prema matematici to nije nikakav problem. Prošle godine sam išla na IMO u Kolumbiju. To je bilo divno iskustvo i mnogo mi je pomoglo ove godine. Olimpijada u Južnoj Africi je bila prva olimpijada u Africi i, bez obzira na to, sve je bilo jako dobro organizovano. Ove godine, kao i prošle, stekla sam mnogo prijateljstava i iskustva, i nadam se da će mi to pomoći sljedeće godine na Tajlandu. Ovakve rezultate nisam očekivala i srebrena medalja me iznenadila. Ispunio mi se veliki san i sav rad se isplatio. Divan je osjećaj prestići sopstvena očekivanja i očekivanja svih ostalih."

Dina Kamber, zamjenica vođe bh tima, kaže kako su i ove godine imali velike probleme oko samog organiziranja odlaska na Međunarodnu matematičku olimpijadu jer je svake godine teško prikupiti sredstva za odlazak na to takmičenje.

Naime, kod nas još ne postoji sistemski riješen način financiranja, što u drugim državama na sebe preuzima državno Ministarstvo obrazovanja.