Predmet "Prlić i drugi"
0

Mladićeve bilježnice kao dokaz

SRNA
Sudsko vijeće Haškog tribunala, koje zasjeda u predmetu "Prlić i drugi", djelimično je prihvatilo zahtjev Tužilaštva da se u dokaze uvrste izvodi iz bilježnica Ratka Mladića i dokumenti koji se na te bilježnice odnose - saopštila je danas portparol Sudskog dijela Tribunala Nerma Jelačić.

Ona je na redovnom brifingu za novinare u Hagu precizirala da je od 15 izvoda koje je optužba tražila da se uvedu u dokaze, vijeće to odobrilo za osam. Odbrana ima rok do 20. oktobra da uloži žalbu na tu odluku.

U drugoj odluci istog vijeća, rečeno je da ovo tijelo "nije u poziciji ni da dozvoli ni da zabrani odbrani da raspravlja o sadržaju Mladićevih bilježnica, budući da se o njima već govorilo javno na suđenju Radovanu Karadžiću".

Vijeće je, međutim, odbilo zahtjev Jadranka Prlića da se raspravalja ili da se objelodani sadržaj tri bilježnica koje nisu prihvaćene u predmetu protiv Karadžića i koje ostaju povjerljive. 

Dokazni postupak na suđenju bivšim liderima Herceg-Bosne završen je sredinom maja,  ali je tužilac tražio njegovo ponovno otvaranje i da se u dokaze uvrste bilježnice koje je general Ratko Mladić vodio od juna 1991. do kraja novemrba 1996. godine.  

Zatupnici odbrane Jadranka Prlića, Milovoja Petkovića, Slobodana Praljka i Brune Stojića najavili su da će i oni tražiti ponovno otvaranje svojih dokaznih postupaka, ukoliko se izvodi iz Mladićevih bilježnica usvoje u dokaze. 

U predmetu protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića, vijeće je odobrilo zahtjev Tužilaštva da se Mladićeve bilježnice uvrste u dokaze. Vijeće je konstatovalo da se u bilježnicama nalazi veliki broj podataka o različitim "vojnim, policijskim i privatnim sastancima sa velikim brojem osoba, navodno uključujući i uptuženog".
Imajući u vidu obim bilježnica i u cilju izbjegavanja dodatnog tereta za odbranu, sudije su od tužilaca zatražile da redovno obavještavaju odbranu o dijelovima bilježnica kojima namjeravaju da se služe.