Portparol Haškog suda
0

"Karadžić je zdrav, a to dokazuje i njegova aktivnost u sudnici"

SRNA
Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
Portparol sudskog dijela Haškog tribunala Nerma Jelačić nazvala je špekulacijama izještaje u medijima o lošem zdravstvenom stanju nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića.

"Karadžić je živ i zdrav i, kao što se moglo videti juče i danas, veoma aktivan u sudnici", rekla je Jelačićeva danas na redovnom brifingu za novinare.

Jelačićeva je odbacila navode medija da je posjeta Karadžićeve kćerke prošlog vikenda bila hitna, navodeći da je ta posjeta bila redovna i najavljena. 

Ona je napomenula da Tribunal nema običaj da objavljuje informacije o zdravstvenom stanju optuženih, jer tako štiti njihovu priavatnost, te da to čini samo kada je riječ o težoj bolesti. 

Jelačićeva je saopštila da je sudsko vijeće, koje vodi postupak protiv lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, naložilo da nezavisni stručnjak utvrdi da li je Ratko Mladić autor nekoliko odlomaka iz bilježnica koje tužilaštvo predlaže da se uvedu u dokaze u ovom predmetu. 

"Odluka je donesena zato što Mladićev nekadašnji saradnik general Manojlo Milovanović nije mogao da prepozna Mladićev rukopis u nekim dijelovima bilježnica", rekla je Jelačićeva. 

Ona je pojasnila da se odluka odnosni samo na predmet protiv Šešelja, a ne i da druge predmete u kojima su bilježnice ponuđene kao dokazni materijal. Sudsko vijeće je istovremeno dozvolilo da tužilaštvo u predmetu protiv Šešelja sasluša dva svoja svedoka, vezano za Mladićeve bilježnice. 
Jelačić je saopštila da bi sutra trebalo da bude predata skraćena verzija optužnice u predmetu "Haradinaj i drugi", u kome suđenje treba da se ponovi po šest tačaka optužnice. Stranama u postupku dat je rok do 30. novembra da predaju liste svjedoka i dokaznog materijala koji će predstaviti na suđenju.