Rasim Ljajić
0

"Tribunal u Haagu koristit će snimljeni materijal"

FENA
Rasim Ljajić
Rasim Ljajić
Predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je u srijedu navečer da će se zaplijenjeni video i audio materijal iz stana supruge Ratka Mladića koristiti u nekim sudskim postupcima koji se u u tom tribunalu vode.

"Ono što mi za sada znamo je da će se ovaj materijal koristiti u postupcima protiv Karadžića, (Momčila) Perišića, Jovice Stanišića, generala (Zdravka) Tolimira, Stojana Župljanina, Miće Stanišića... i ako Tužilaštvo procijeni i protiv nekih drugih optuženih u Haškom tribunalu", rekao je Ljajić RTS-u.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s Tribunalom Dušan Ignjatović potvrdio je tokom dana Tanjugu da su video i audio zapisi zaplijenjeni prilikom posljednjeg pretresa Mladićeve porodične kuće u Beogradu, ali nije mogao ništa da kaže o sadržaju tih zapisa.

"Tokom posljednjeg pretresa zaplijenjeni su dnevnici, video i audio zapisi, ali ne znam ništa o njihovoj sadržini, kao i to da li ih je Mladić snimao ili je neko snimao njega", rekao je Ignjatović.

On je podsjetio da je pretres kuće obavljen u februaru. Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić zatražio je od Haškog tribunala odlaganje nastavka suđenja za tri sedmice, kako bi on i njegov tim branilaca imali vremena da pregledaju "Mladićeve trake".

Karadžić je u dvije tačke optužen za genocid nad nesrbima u Srebrenici i još sedam bosanskih općina, a u devet tačaka za progon, istrebljenje, ubistva, deportacije, nehumana djela, terorisanje i nezakonite napade na civile i uzimanje međunarodnih talaca tokom rata u Bosni i Hercegovini 1992-95.