Hag
0

Mladić tražio ljekare iz Srbije i Republike Srpske

FENA
Ratko Mladić
Ratko Mladić
Pretpretresni postupak u slučaju optuženog Ratka Mladića pred Haškim tribunalom nastavljen je u četvrtak drugom statusnom konferencijom na kojoj je predsjedavajući sudskog vijeća Alfons Ori upoznao procesne strane s obavezama i procedurama za početak suđenja.

Statusna konferencija kasnila je više od sat vremena zbog Mladićevog lošeg zdravstvenog stanja. Prema riječima optuženog, on nije bio u stanju da se sam obuče i spremi za dolazak u sud, već mu je u tome pomagalo osoblje pritvorske jedinice u Scheveningenu.

Govoreći otežano i nepovezano, Mladić se požalio na bolove u bubrezima i zatražio od sudskog vijeća da mu odobri da ga pregledaju ljekari iz Srbije i Republike Srpske, kao i da ga posjeti supruga koja se, prema njegovim riječima, trenutno nalazi u Hagu.

Naredna statusna konferencija na kojoj će se pratiti napredak predpretresnog postupka i priprema za početak suđenja zakazana je za 10. novembar, dok bi nešto ranije tužilaštvo i odbrana trebalo da usaglase činjenice koje se tiču istorijskog konteksta i geografskih odrednica važnih za suđenje.