BiH
0

Mladi s umanjenim sposobnostima osvojili vrh Bukovika

Klix.ba
Mladi s umanjenim sposobnostima, 23 člana uz doajena planinarstva Bracu Babića, su 28. i 29.septembra izveli dvodnevni pohod u kojem su osvojili vrh Bukovika (1534 m), prespavali u planinarskom domu Bukovik, a na povratku za Sarajevo posjetili vodopad Skakavac i uživali u prirodnim ljepotama zaštićenog parka prirode.

"Nakon izlaska iz autobusa u selu Nahorevo makadamskim putem smo, nakon raskršća za Skakavac, nastavili planinarskom stazom pokraj Sedam vrela (izvor Nahorevskog potoka), kroz Uževicu (1120 m), stjenoviti uski prolaz i lijepom travnatom dolinom okruženom crnogoričnom šumom. Nakon pet sati pješačenja stigli smo do Bukovika, najvišeg vrha sarajevskog Ozrena. Nakon razgledanja s vrha smo se spustili do planinarskog doma Bukovik, u kojem smo organizovali ručak, posjetili stećke i za večeru, u planinarskoj kućici organizirali roštiljadu i zabavu. U nedjelju ujutro smo nastavili pohod kroz šumu markiranom stazom do vrela i vodopada Skakavac. Zahvaljujući postavljenim panoima, staza je edukativnog karaktera pa smo članove NVO altruista Svjetlo upoznali sa biljnim i životinjskim svijetom koji obitava u Parku prirode Skakavac. Pohod smo uspješno okončali silaskom u selo Nahorevo oko 15:00 sati", kazao je Braco Babić.

Dvodnevni planinarski pohod imao je niz izuzetnih vrijednosti. Mladi s umanjenim sposobnostima su pješačili i osvojili još jedan planinski vrh, 19 članova je prvi put spavalo u planinarskom domu.

"Pješačili smo ukupno 11 sati i bili solidarni sa kolegama koje su imali poteškoće pri pohodu. Zahvaljujući Crvenom križu FBiH organizovali smo prevoz do PD Bukovik za pet teško pokretnih naših članova. Iskrene riječi zahvalnosti upućujemo domaćinu PD Bukovik Ademu Đulimanu, Crvenom križu FBiH, roditeljima D.M, planinarskom vodiču Braci Babiću i našem profesoru Suadu Behmenu, koji su se potrudili da osobe s umanjenim sposobnostima dožive nezaboravne trenutke“, izjavio je Haris Čaušević.