BiH
0

Izviđači koračaju stazama kulture

Klix.ba
Izviđači koji “kreiraju bolji svijet” u interetničkom kampu Boračkom jezeru imali su priliku obići neke od znamenitosti naše zemlje poput manastira Žitomislići, tvrđave Počitelj i vodopada Kravice.

Na stazama kulture prvo su posjetili jedan od najznačajnijih pravoslavnih manastira Hercegovine koji datira iz 16. vijeka, a posvećen je Blagovještenju Presvete Bogorodice. Smješten je u kotlini na putu iz Mostara ka Ljubuškom, na krajnjoj zapadnoj liniji stare oblasti Dubrave. U staroj humskoj oblasti predstavlja najzapadniji očuvani pravoslavni manastir. Najveći ktitori manastira su bili iz porodica Miloradović i Hrabren.

"Pred manastir stigli smo u toku službe, pa smo pristojno sačekali u hladovini, bez uznemiravanja,te nakon službe krenuli u obilazak. Poslije liturgije pridružio nam se monah, koji nam je ispričao ponešto o samom manastiru, a domaćini su nas poslužili i osvježenjem koje nam je dobrodošlo. Nakon zanimljive prezentacije, jedan po jedan izviđač ulazio je u manastir koji je svakog oduševljavao svojom ljepotom. Uživali smo, kako u ljepotama unutrašnjosti manastira tako i u ljepoti njegove okoline, uređenosti dvorišta, miru i spokoju koji on pruža", pišu nam izviđači o svojim utiscima.

Potom su otišli u Počitelj, historijsko naselje orijentalno-mediteranskog karaktera smješteno u dolini rijeke Neretve, koje administrativno pripada općini Čapljina. Kako je bilo veoma vruće, izviđači se nisu penjali do tvrđave, već su se zadržali ispred Šišman Ibrahim-pašine džamije.

"Uživajući u njenoj ljepoti i zamišljajući u svojim glavama priče vezane za kulu koju smo gledali sa harema džamije, vrijeme je brzo prošlo. Autobusi su opet spremni za polazak i bilo je vrijeme za malo relaksacije, odmora i osvježenja", pričaju uzbuđeni omladinci.

Najbliža prirodna destinacija na kojoj su našli osvježenje bili su slapovi Kravice, na 10 km od Međugorja, u mjestu Studenci. Nalazi se na rijeci Trebižat i ima širinu od 120 metara i visinu od oko 28 metara. Nekoć su uz slap bili aktivni mnogi mlinovi i stupe za valjanje sukna.

Izviđači kažu da ih je količina i snaga vode koja je padala sa visine od 28 metara ostavila bez riječi.

"Nije bilo lako doći do Kravica, ne toliko zbog strme nizbrdice, koliko zbog velikog broja posjetilaca koji su već uživali u čarima slapova i zbog mnogobrojnih vidikovaca koji su pružali predivan pogled na slapove. Konačno stigosmo do podnožja slapova. Marame, simbol izviđača, u ovom slučaju omotane oko ruku, preplavile su Kravice. Koračali smo kroz vodu, približavali se slapovima i osjećali sve veće uzbuđenje. Iako su nam tvrdili da je pod slapom temperature vode niska, adrenalin koji smo osjećali nije nam dozvolio da osjetimo tu svježinu. Ostali smo opčinjeni silom i snagom vode shvatili smo kolika je moć prirode", pišu izviđači.

Jedan od njih, Ljubiša Brkić, nakon uzbudljivog dana je izjavio: "Današnje destinacije vidim prvi put. Bilo je malo naporno obići sve ovo u jednom danu, ali bih sigurno ovo volio ponoviti. Najviše me oduševio vodopad, drago mi je što smo se uspjeli tu i okupati".

I Ines Smajlbegović se složila da je bilo fenomenalno.

"Cijeli dan smo proveli uživajući u prizorima ispred sebe. Ovo bi vrijedilo ponoviti", poručila je.