{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mladi Naše stranke sa maskama na sjednici Skupštine KS

F
29.12.2015. u 12:58
351
40
Mladi Naše stranke sa maskama na sjednici Skupštine KS
351
Mladi Naše stranke sa maskama na sjednici Skupštine KS
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo razmatraju na sjednici najvažniji finansijski dokument, Prijedlog budžeta KS-a za 2016. godinu, u iznosu 696.292.200 KM.
Kantonalni ministar finansija Jasmin Halebić je, prezentirajući predloženi budžet, kazao da je intencija da se nastavi stabilizacija finansija i u 2016. godini.

Rekao je da će nepokriveni akumulirani deficit iz prethodnih godina u iznosu od 49.337.700 KM biti pokriven planiranim suficitom u 2017. i 2018. godini u skladu sa članom 43. Zakona o budžetima FBiH.

Povećanje budžetskih sredstava za više od dva miliona KM ide javnim institucijama KS-a, kao što su Ministarstvo za boračka pitanja za kupovinu stanova i Ministarstvo unutrašnjih poslova KS-a za nabavku opreme.

Također, povećanje prihodovne strane Prijedloga budžeta KS-a za 2016. godinu je u iznosu od 5.602.200 KM raspoređeno na rashodovnu stranu, a u domenu javnih finansija je i porezna imovina.

Došlo je do promjene, u odnosu na nacrt, u uvođenju namjenskih prihoda naknada za saobraćaj u zonama ograničenog kretanja u iznosu od 400.000 KM, te će se dio ovih sredstava u iznosu od 160.000 KM rasporediti na poziciju "Rekonstrukciju i investiciono održavanje“ u okviru Ministarstva saobraćaja.

Ministar Halebić je kazao da je karakter budžeta da ulaganja budu veća za socijalna davanja, putem inokredita kojim se finansiraju kapitalni projekti, a čija se kamata i otplata finansira kroz budžet u iznosu od 53.324.538 KM, a to znači, kako je pojasnio, da kapitalna ulaganja za 2016. godinu iznose 112.792.138 KM.

Iako je bilo primjedbi da je budžet nejasan, Halebić kaže da su ipak budžetska načela ispoštovana te da se nastoji provoditi racionalnost budžeta.

Nakon izlaganja ministra Halebića, premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković se obratio zastupnicima govoreći o jedinstvenom računu Univerziteta Sarajevo, ali su tokom njegovog izlaganja mladi iz Naše stranke upriličili performans kojim su ukazali na zagađenost zraka u Sarajevu.

Mladi iz ove stranke su stavili maske na lice, želeći apelirati na zastupnike Skupštine i premijera Konakovića da što prije nađu rješenje za smanjenje zagađenosti zraka.

"Ovim želimo da potaknemo premijera da preuzme odgovornost za trenutnu situaciju i konkretne mjere za smanjenje zagađenosti", kazao je Lemezan Redžo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: