Negativa(c) dana
0

Mladen Bosić, grobar SDS-a i suštinski antidemokrata

Sarajevo-x.com
Predsjednici Srpske demokratske stranke, Mladen Bosić, i Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik, ozvaničili su zajednički nastup na državnom nivou, dakle u zakonodavnim organima Bosne i Hercegovine.

Platforma dvije do jučer zaraćene stranke, kako je to rekao novoizabrani predsjednik Republike Srpske, nije se ograničila samo na državni nivo, nego je omogućila opoziciji da dobije jednog potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske.

Dodik i Bosić zajedno djeluju

Dodikov potez je potpuno razumljiv. Dogovarajući se sa Bosićem, vispreni laktaški političar je u klici ubio mogućnost da se opozicija ujedini protiv njega, stvori snažan opozicioni blok u entitetu, ali i kontrablok na državnom nivou. Bosić će dobiti mrvice koje će zadovoljiti njega i kliku okupljenu oko njega, ali će već za godinu-dvije, kada formiranje vlasti na svim nivoima biti pitanje prošlosti, Dodik napraviti prekompoziciju snaga.

Bosić je dobio mrvice, ali je izgubio stranku i uzdrmao zasade demokratije u jednom entitetu.

Evo i kako.

Dok su na prethodnim izborima predvodili opoziciju kritizirajući vlast za kriminalne propuste, nezajažljivost, socijalnu neosjetljivost, itd., građani su vjerovali da postoji razlika između dvije stranke. Doduše, mnogo ih je više vjerovalo Dodiku nego Bosiću, ali će razlika za četiri godine postati još veća! Bosić je, udružujući se sa onim koje je optuživao za lopovluk, pokazao da nije političar od formata, jer priču o nacionalnom jedinstvu gutaju mahom neobrazovani, zaluđeni, nabrijani... Ko će ciknuti car je go kada za godinu-dvije na naplatu dođu krediti, kada entitetska kasica-prasica bude prazna? Bosić, svakako neće.

I tu leži i činjenica da je ovaj "lider" SDS-a de facto nedemokrata. Njegov način razmišljanja ne samo da je blokovski, nego je još uvijek zasnovan na teritorijalno-ratnoj logici "tamo vas-vamo nas".

Zbog toga i nije nekakva velika tuga što za dvije-četiri godine SDS više neće postojati, osim nekoliko oaza korupcije koja će se moći porediti samo sa onom Mileta Dodika.