Pozitiva(c) dana
0

Ko tebe dlanom po leđima, ti njega reformama u glavu

Sarajevo-x.com
Od 2006., još otkako nije aprilski paket ustavnih promjena u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine, traje verbalni rat predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata i Socijaldemokratske partije BiH, Milorada Dodika i Zlatka Lagumdžije. Nakon četiri godine teških riječi njihov odnos mogao bi se promijeniti i, što bi rekli pravnici, vratiti u pređašnje stanje kada su dvojica lijevih opozicionara koordinirano surađivali.

Bolji odnos je najavljen jednim, očevici tvrde, i žestokim Dodikovim tapšanjem po Lagumdžijinim leđima. Na konferenciji za štampu nakon drugog po redu postizbornog sastanka čelništva ovih partija, novinari su krenuli da postavljaju pitanja. Voditeljica novinske konferencije je tražila da se postave sva pitanja prije nego Dodik i Lagumdžija odgovore, na šta je Dodik rekao kako će on jedno po jedno.

"Lagumdžija je profesor, on bolje pamti", kazao je Dodik i jaranski, kako je to uobičajeno u pojedinim krajevima Balkana, odvalio dlan o leđa prvog čovjeka SDP-a.

Mimo ovih novinarima uvijek interesantnih detalja koji prate živopisnog Dodika, možda je upravo njegova rečenica ključna za buduću vlast: Lagumdžija bolje pamti i vjerovatno dobro pamti sve Dodikove nacionalističke izlijeve pa i poteze, od kojih su mnogi bili usmjereni i prema SDP-u i prema Lagumdžiji lično.

Dodik je, pak, jako dobro svjestan da je era najvećeg političkog bahaćenja prošla, jer iz (muslimanskog) Sarajeva od politički izabranih predstavnika stižu riječi pomirenja i reformi. Opet, na odbijanju mnogih elemenata neophodnih reformi Dodik je izvojevao i oktobarski izborni rezultat, i sigurno će biti tvrd pregovarač. Ali, ukoliko bude isključiv, onda će jasno sebe definirati kao protivnika eurointegracija Bosne i Herrcegovine, faktički članstva u Evropsku uniju. Radikali u vlastitog partiji ionako već trube kako "znaju čitati između redova" šta znači sarajevski zahtjev za normalnom državom. Zbog toga je i pored umjerenog optimizma nakon sastanka socijaldemokrata i onih koji su tu uglavnom na papiru, važno imati na umu sljedeću maksimu: Ko tebe dlanom po leđima, ti njega reformom u glavu!