Negativa(c) dana
0

Beriz Belkić, odlučno možda

Sarajevo-x.com
Član Predsjedništva Stranke za Bosnu i Hercegovinu objavio je da će ova stranka svojim "vjerovatnim" prisustvovanjem sastanku nacionalnih blokova uveličati leteći cirkus Milorada Dodika i Dragana Čovića.

“Imat ćemo sjednicu Predsjedništva, na kojoj ćemo donijeti definitivnu odluku, ali kako stvari stoje najvjerovatnije hoćemo”, kazao je Belkić prije sjednice.

Stranka za BiH će najvjerovatnije učestvovati na sutrašnjem sastanku

Zašto Belkić, političar sklon kompromisu (reklo bi se, presklon), ima potrebu da javno legitimira bjanko program dvojice najpoznatijih opstrukcionista? Zar izborni rezultat njegove stranke, mnogo gori nego prije četiri godine, kada su bili istinski pobjednici, ne govori kako je vrijeme za opoziciju i konsolidiranje partije?

Stranka se kasnije odredila i jasno kazala da ne misli participirati u vlasti, ali su ipak iznijeli niz primjedbi partijama koje to pretendiraju, SDP-u i SNSD-u poglavito. Kritika je usmjerena naročito u pogledu državne imovine. Pa, zašto sad, na koncu, nakon godina i godina provedenih u vlasti, SBiH smatra kako dijalog nema alternativu?

Nažalost, ulazeći u opasan teren tronacionalnog sveokupljanja, pristajući da budu etnička legitimacija Bošnjaka, stranka koja se predstavlja da je "za BiH" pokazuje da je isključivo za fotelje. Ako Čović i Dodik kritikuju NSRzB i HSP da nisu legitimni predstavnici bošnjačkog naroda, da li isto misle i o SBiH-u? Misli li Beriz Belkić tako o sebi? Možda. Zaista možda.