|

Mladen Bosić: Dodik nema podršku 45 poslanika za formiranje vlasti

Mladen Bosić: Dodik nema podršku 45 poslanika za formiranje vlasti
12
F
FENA
9.11.2014. u 16:57
81
komentara
12

dijeljenja
Mladen Bosić: Dodik nema podršku 45 poslanika za formiranje vlasti Foto: SRNA
Predsjednik SDS-a Mladen Bosić izjavio je danas u Bijeljini da je Savez za promjene jedinstven te da je to potvrdilo svih 36 novoizabranih poslanika za parlament RS-a na proteklim izborima, a što demantuje tvrdnje predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da ima podršku 45 poslanika za formiranje nove entitetske vlasti.
Bosić kaže da postoje problemi u koaliciji koju kontrolira Dodik, dok Savez za promjene počinje sa skupljanjem potpisa kako bi osigurali potrebnu skupštinsku većinu od 42 poslanika i uvjeren je da će im se pridužiti i druge stranke kako bi se Republika Srpska, naveo je, izvukla iz krize u kojoj se nalazi.

Potvrdio je i da Koalicija "Domovina" ima otvorena vrata da se priključi toj skupštinskoj većini. Naglašava da predsjednik RS-a mora dodijeliti mandat za sastav nove Vlade RS-a onome ko osigura skupštinsku većinu od 42 poslanička potpisa.

"Sve ostalo bi bila optrukcija demokratrije u RS-u", ukazao je on.

Nakon sastanka u Bijeljini novoizabranih poslanika Saveza za promjene u Narodnoj skupštini RS-a i u parlamentu BiH, lider SDS-a je rekao da od naredih razgovora zavisi ko će biti eventualni mandatar Saveza za promjene za sastav nove Vlade RS-a.

Podsjetio je i da je SDS čak nudio predsjedniku socijalista RS-a Petru Đokiću premijersku funkciju u novoj Vladi RS-a, ali da oni, kako kaže, bar za sada nemaju hrabrosti da to učine, ali vjeruje da će se "politička situacija vrlo brzo mijenjati".
Prijavi grešku


Komentari (81)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...