BiH
16

Dodik: Imamo komotnu skupštinsku većinu od 45 poslanika, i SDA može u vladu RS-a

FENA
Milorad Dodik (Foto: Anadolija)
Milorad Dodik (Foto: Anadolija)
Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik tvrdi da stranke oko SNSD-a imaju skupštinsku većinu od 45 poslanika, ali nije želio da otkrije koja još tri parlamentarca su im dala podršku, a nema ništa protiv ni ulaska SDA u novu entitetsku vladu.

Dodik je u izjavi novinarima u Banjoj Luci ponovio da će na konstitutivnoj sjednici parlamenta RS-a, na kojoj će položiti predsjedničku zakletvu, predložiti i ime mandatara za sastav nove Vlade RS-a.

"Imamo više od 42 poslanika i vidjet će to kada bude glasanje i možemo da formiramo stabilnu vladu. U ovom trenutku podršku za tu vladu daje 45 poslanika i taj broj se može samo povećati", ustvrdio je lider SNSD-a.

Tu vladu će, dodaje, sastaviti SNSD, DNS i Socijalistička partija, kao i koalicioni partneri DNS-a.

Potvrdio je da će HDZ s jednim ministarskim mjestom ponovo biti zastupljen u Vladi RS-a, iako nemaju poslanike u parlamentu RS-a, a u skladu s reciproicitetom, jedno mjesto dobit će SNSD u Vladi FBiH, ako to bude moguće.

"Ukoliko se takva praksa dogovori sa SDA, nećemo bježati od toga", naveo je Dodik i ponovio stav da su predstavnici SDA i ranije bili zastupljeni u vladama RS-a i "nije bilo nikakvih problema i ne vidi razlog, da ako se dogovore, to ne urade i sada".