BiH
7

Mjesto masovne grobnice Tomašica pretvoriti u memorijalni centar

Anadolija
Nekoliko udruženja sa područja Unsko-sanskog kantona, na inicijativu Udruženja civilnih žrtava rata i porodica sa djecom USK-a, a u organizaciji Koordinacionalnog odbora udruženja i saveza invalida tog kantona, jučer su posjetili najveću masovnu grobnicu na lokalitetu Tomašica kod Prijedora.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Članovi udruženja, koji su stigli iz raznih gradova USK-a, tokom posjete su dobili informacije o ovoj, vjerovatno najvećoj masovnoj grobnici otkrivenoj u BiH, u kojoj su samo dosad pronađeni posmrtni ostaci 369 žrtava, među kojima je 230 kompletnih tijela.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

"Povod naše posjete ovom masovnom stratištu nedužnih ljudi je naš unutrašnji smisao za čuvanjem sjećanja. Na taj način želimo želimo otrgnuti od zaborava sve ono što se ovdje i na drugim stratištima proteklog rata dešavalo. Dakle, ovom prilikom, želimo uspostaviti naviku da svake godine posjećujemo mjesto najveće masovne grobnice i želimo zagovarati kod zvaničnih vlasti na svim nivoima države da ovo bude memorijalni centar koji će konstatno iznova opominjati sve ljude da se nešto ovako nikada i nikome ne desi", kazao je u izjavi za Anadoliju Enes Alibegović iz Koordinacionalnog odbora udruženja i saveza invalida USK-a.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Dodajući da su masovnu grobnicu posjetili predstavnici devet kantonalnih udruženja, on je naglasio kako im je namjera bila da svojim prisustvom naprave obavezu i da pozovu sve ostale građane i udruženja da posjećuju ovakva i slična mjesta.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Predsjednik Koordinacionalnog odbora udruženja i saveza invalida USK-a Jusmir Alibabić kazao je da svima želja da pronađu kosti svojih najmilijih i da znaju gdje su im mezari, odnosno gdje će biti sahranjeni.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

"Ja sam još uvijek pod utiskom ovog što sam vidio i nikako se ne mogu oteti tom utisku. Inače, ne vidim, ali osjetim tu strahotu. Jak miris, i poslije 20 godina se osjeti, miris tijela žrtava kojih je jako mnogo", rekao je Alibabić.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

On je izrazio nadu da će masovna grobnica Tomašica postati mjestom godišnjeg okupljanja i odavanja počasti i simbol stradanja Bošnjaka u proteklom ratu u Bosni i Hercegovini.

"Nadam se da će svi ovakvi slični zločini biti procesiurani od strane međunarodnih i drugih faktora, koji ih mogu sigurno procesiurati, ako to žele. Ovdje se ne radi o jednom čovjeku, ovdje se radi o žločinu nad velikim brojem ljudi", zaključio je s gorčinom u glasu Alibabić.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Porodice žrtava i članovi kantonalnih udruženja, nakon odavanja počasti i učenja Fatihe, završili su kratku posjetu masovnoj grobnici Tomašica na kojoj i dalje traju radovi na pronalaženju posmrtnih ostataka žrtava.