BiH
4

Policija RS-a porodicama žrtava zabranila pristup masovnoj grobnici u Tomašici

Anadolija
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske danas su porodicama nestalih i članovima prijedorskih udruženja žrtava proteklog rata zabranili pristup masovnoj grobnici na području Tomašice za koju se pretpostavlja da je do sada najveća otkrivena grobnica u Bosanskoj Krajini u kojoj se nalaze posmrtni ostaci ubijenih Bošnjaka i Hrvata s područja te opštine.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Edin Ramulić, predstavnik Nevladine organizacije Izvor, kazao je u izjavi za AA da je obrazloženje za ovu odluku bilo "da trebaju sačekati dolazak specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH Petera Sorensena, pa tek onda mogu, u njegovoj pratnji prići lokalitetu“.

"To je direktan udar na dostojanstvo porodica nestalih osoba. Udruženje Prijedorčanki Izvor je povuklo svoju delegaciju u kojoj je bio i Fikret Bačić koji traga za ubijenom suprugom i dvoje male djece“, kazao je Ramulić.

Iz NVO Izvor kažu da je "ovo krajnje ponižavajući odnos prema porodicama žrtava koje već godinama uzaludno traže svoje nestale rođake“.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

"Nikakve mjere sigurnosti, a u ovom slučaju potpuno nepotrebne, ne bi smjele biti razlog da se porodicama uskrati pravo da posjete lokalitet na kojem se vrše iskopavanja posmrtnih ostataka žrtava, odnosno da ih se ostavi da čekaju na ledini dolazak delegacije zvaničnika", zaključio je Ramulić.

Masovna grobnica Tomašica, prema tvrdnjama porodica i preživjelih, krije blizu hiljadu tijela ubijenih u prijedorskim logorima. Ekshumacije na ovoj lokaciji počele su 14. septembra ove godine. Radi se o najvećoj masovnoj grobnici pronađenoj na području Bosanske Krajine.