{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mještani Željeznog Polja krajem novembra u novim kućama

29.10.2015. u 21:19
770
62
Mještani Željeznog Polja krajem novembra u novim kućama
770
U mjestu Donja Golubinja u općini Žepče u toku su završni radovi na 25 kuća koje će biti predate u vlasništvo mještanima Željeznog Polja koji su u maju prošle godine pretrpjeli štetu od poplava.
U prošlogodišnjim majskim poplavama 82 porodice su ostale bez krova nad glavom, a do sada je Općina Žepče uspjela riješiti pitanje za 77 porodica, dok će i preostalih pet objekata biti riješeno u narednom periodu. U razgovoru za Klix.ba pomoćnica Općinskog načelnika Službe za graditeljstvo i prostorno uređenje Brigita Lovrić je istakla da su neki mještani uzeli novčana sredstva koja su im namijenjena te kupili kuću, stan ili u privatnoj režiji pravili objekte.

"U pregovoru smo sa Fondom za solidarnost i oni će dati sredstva za preostalih pet objekata, tako da smo stavili tačku na ovu priču. U Donjoj Golubinjoj se radi ukupno 26 objekata. Švicarski karitas u Donjoj Golubinji pravi 25 objekata, a pet ih je još na drugim lokacijama Općine Žepče", kazala je Lovrić.

Općina Žepče u čitavom projektu je učestvovala sa osiguranjem zemljišnih parcela, te pripremnim radovima za prilaz, kao i potrebne drenaže terena. Vrijednost izgradnje kuća koju je uložio Karitas iznosi oko milion KM.

"U samom postupku pregovora uključila se i američka katolička organizacija CRS i oni su isfinansirali izradu vodovodne i kanalizacione infrastrukture. Veliki problem je bila vodoopskrba jer Donja Golubinja ima bazen kapaciteta 30 kubika i za ovo naselje je bilo potrebno napraviti novi bazen, vodozahvat i primarnu mrežu koja je udaljena oko četiri kilometra", kazala je Lovrić te dodala da će radovi biti završeni krajem decembra.

"Primopredaja kuća je planirana krajem novembra, a do tada će dobiti i struju. Dovod vode u potpunosti neće biti završen, ali cisterna, koju će naš jedan privrednik dati na korištenje, od osam kubika će obezbijeđivati potrebnu vodu dok se ne riješi i vodovod", dodala je Lovrić u razgovoru za Klix.ba.

Kroz izgradnju kuća bit će završen proces oporavka mještana koji su pretrpjeli poplave, a riješena je i najkritičnija infrastruktura. Najveće štete su pretrpjeli mještani Željeznog Polja i Papratnice.

Općina Žepče će u narednom periodu uz pomoć projekta UNDP-a koji je završio potrebnu dokumentaciju riješiti i pitanje klizišta u Mjestovi Ravan, ali su u procesu traženja donatora s obzirom da nisu u mogućnosti sami zaključiti ovu priču.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: