BiH
0

Počela sanacija klizišta u goraždanskom naselju Grabovik

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
U Goraždu su počeli radovi na saniranja klizišta u naselju Grabovik. Realizacija projekta vrijednog oko pola miliona maraka obuhvata i korito Podhranjenskog projekta sa obje strane u dužini od 300 metara kao i drenaže niz padinu.

Podsjetimo da se klizište u ovom goraždanskom naselju pojavilo prije pet godina od posljedica povratnog talasa rijeke Drine u vrijeme velikih poplava krajem 2010. godine.

Dvije godine kasnije klizište se ponovo aktiviralo zbog velikih snježnih padavina, da bi se u mjesecu maju 2014. godine aktiviranjem klizišta urušio i most na Podhranjenskom potoku što je dovelo do prekida pristupnog puta za kuće koje se nalaze na desnoj obali potoka.

Više je opasnosti od klizišta koje su podrazumijevale hitnu sanaciju, ističu nadležni u općini Goražde. Naime, kroz područje zahvaćemo klizištem prolazi glavni vodovod za naselje Grabovik a klizište prijeti i presijecanju Podhranjenskog potoka što bi izazvalo velike posljedice uzvodno i nizvodno na objekte oko njega.

Zahvaljujući višegodinjoj saradnji općine Goražde i UNDP-ija ovi problemi konačno će biti riješeni.

"Prošle godine smo aplicirali kod UNDP-ija za ovaj projekat čija vrijednost iznosi oko 500.000 KM. Projekat je zaista opravdan jer nakon poplava koje su se dogodile 2010 godine i koje su dovele do pomjeranja tla aktiviralo se klizište koje je ponovo prijetilo i 2012. godine prilikom snježnih padavina. Danas zvanično počinju radovi koji će trajati 60 dana, gdje će se vršiti sanacija desne i lijeve obale Pothranjenskog potoka i time će se trajno riješiti problem", izjavio je Muhamed Ramović, načelnik općine Goražde.

Općina Goražde će finasirati 10 posto od ukupne vrijednosti samog projekta.