BiH
940

Harmonika, smijeh i radost: Mještani Željeznog Polja svečano uselili u nove kuće

Piše: E. M.
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U mjestu Donja Golubinja nedaleko od Željeznog Polja danas je otvoreno novo naselje od 25 kuća za mještane Željeznog Polja koji su protekle godine u majskim poplavama izgubili svoje kuće.

Izgradnju ukupno 30 kuća za mještane Željeznog Polja finansirao je švicarski Caritas. Općina Žepče osigurala je zemljište za 25 kuća, dok je preostalih pet kuća izgrađeno na privatnim zemljištima u selima Opšenik, Čole i Šahmani.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 620.000 eura, a Vlada Švicarske donirala je 200.000 eura.

Načelnik Općine Žepče Mato Zovko je kazao da danas od njega i porodica koje su dobile kuće nema niko sretniji.

"Prisjećajući se 2014. godine i beznađa, šteta, klizišta... kada se vratimo ovdje, nema niko radosniji od mene i ovih porodica. Od srca se zahvaljujem Caritasu, CRS-u, Federalnom Fondu i svim donatorima koji su nam pomogli da otklonimo ove posljedice, a mi ćemo se i dalje truditi da sve riješimo", kazao je Zovko.

On je dodao da je od ukupno 82 srušene kuće u poplavama riješeno stambeno pitanje za 77 porodica, te da bi narednih dana trebalo biti riješeno pitanje još pet porodica.

Rahim Čolić iz sela Šahmani iz Željeznog Polja je kazao da ne pamti dan kao današnji.

"Nije mi bio ovakav dan nikada. Ružno je izgubiti sve i naknadno dobiti sve što vam neko uradi od svojih para. Svi ovi ljudi ovdje se ne mogu zahvaliti, jer odakle bi čovjek napravio ponovo ovakvo nešto sebi? Svi su većinom u penziji i nezaposleni", kazao je Čolić te dodao da još uvijek nisu smislili novo ime naselja.

Ahmet Efendić iz Balačića je kao i svi drugi mještani zahvalan donatorima i Općini koja im je napravila nove kuće.

"Ja ne da sam zahvalan, ja sam prezahvalan za ovo što su za nas uradili. Zahvaljujem se organizacijama što su ovo učinile i svakako i Općini. Došli smo danas da se uselimo, jeste da ima godina i po da smo se iselili, spavao sam u tuđem krevetu, ali to je to, sada imam svoju kuću", kazao je Efendić.

Nakon presijecanja svečane vrpce na ulazu u novo naselje mještana Željeznog Polja, delegacija švicarskog Caritasa, CRS-a i Općine Žepče prošetala je naseljem i ušla u nove domove mještana. Tom prilikom, domaćin jedne kuće je dopustio Zovki da ugosti goste i donatore te im je sipao domaći sok od maline uz želju da mještani Željeznog Polja ponovo nastave da se bave proizvodnjom jagodičastog voća i da prave domaće sokove.