BiH
68

Mještani Topčić Polja: Sve smo izgubili, ali smo uz Zmajeve jer su i oni bili uz nas

Piše: E. Mehić
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Mještani poplavljenih područja općine Zenica još uvijek se nalaze u zeničkoj kasarnoj nakon što su evakuisani iz svojih potpuno uništenih kuća uslijed poplava i klizišta koje su pogodili BiH sredinom maja. Međutim, iako su sve izgubili, kod nešto mlađih vlada euforija, a svi očekuju pobjedu Zmajeva u večerašnjoj utakmici protiv Argentine.

Na fudbalskom igralištu u kasarni 7. Muslimanske brigade u Zenici zatekli smo nekoliko dječaka koji su replikom brazuke igrali fudbal. Sve ono što im se dogodilo ostalo je iza njih, glavna tema ovih dječaka je fudbal, utakmica naše reprezentacije sa Argentinom i mogući strijelci.

Dvadesetjednogodišnji Adin Osmanović iz Topčić Polja već mjesec dana boravi u zeničkoj kasarni. U razgovoru za Klix.ba je kazao kako od naših reprezentativaca očekuje veliku pobjedu.

"Večeras očekujem pobjedu Bosne i Hercegovine jer sam optimista, a golove bi mogli postići Misimović, Pjanić i možda Džeko da dadne dva gola. Samo to što smo se plasirali na Svjetsko prvenstvo je veliki uspjeh i za našu reprezentaciju ali i za nas. Pratimo Svjetsko prvenstvo u kasarni jer ima neka energija koja nam pomogne da ono što nam se dogodilo, nekako prebolimo ili zaboravimo, jer naši igrači su dali dosta podrške nama i bili su uz nas kada je bilo najpotrebnije, zato sada i mi želimo da budemo uz njih", kazao je Osmanović.

Brojni mještani Topčić Polja u poplavama koje su zadesile ovo područje izgubili su sve što su godinama gradili. Djetinstva su uništena, mladost prekinuta i nastavljena nekim surovijim i težim tokom života.

Osamnaestogodišnji Mire Šehić iz Topčić Polja i njegova porodica su izgubili sve što su imali, ali optimizma pred večerašnju utakmicu naše reprezentacije sa Argentinom ne nedostaje.

"U Topčić polju smo izgubili kuću i sve što smo imali, ali eto imamo snage da budemo uz našu reprezentaciju. Zadovoljni smo njihovim plasmanom i nadam se da možemo postići povoljne rezultate, pa kakav god uspjeh kasnije postigli. Večeras očekujem pobjedu kao možda i svi navijači, možda da slavimo rezultatom 2:1, golovima Džeke i Pjanića", kazao je Šehić.

Civili koji su evakuisani iz ugroženih područja u zeničku kasarnu utakmice Bosne i Hercegovine će gledati na malim ekranima u prostorijama koje su za to namijenjene, a vjerujemo da podrška neće izostati te da ćemo se svi večeras radovati i da će osmijeh i sreća osvojiti lica svih građana Bosne i Hercegovine.