Nogomet
63

U Zenici još uvijek nema navijačke euforije, pobjedi Zmajeva se ipak nadaju svi

Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
​Navijačka atmosfera u Zenici uoči prve utakmice reprezentacije Bosne i Hercegovine na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, slabija je u odnosu na kvalifikacione utakmice koje su odigrane na stadionu Bilino Polje. Ugostiteljski objekti su oskudno ukrasili svoje bašte i interijere, a ulice su puste.

Zeničani će utakmicu u centru grada na velikom platnu u centru grada moći gledati tek u jednom ugostiteljskom objektu, dok su u drugima postavljeni televizori. Bašte u centru grada su okićene tek sa par bh. zastava, a nešto drugačija atmosfera je u nekoliko kafića. Dobar provod i vatrenu atmosferu obećavaju ugostitelji Hennessy puba i Kuglane u Zenici, koji su za večeras pripremili posebne aranžmane.

Na zeničkim ulicama teško je danas do podne bilo vidjeti navijački dres ili šal, ali ipak, Zeničani od večerašnje utakmice očekuju dobar rezultat. Legendarni navijač Čelika Sead Čerimović večeras očekuje prva tri boda na kontu naše reprezentacije.

"Prva utakmica, prva pobjeda. Samim tim što smo se plasirali, to je veliki uspjeh. Ono što mi trebamo jeste da navijamo i očekujemo najbolje. Zaista poručujem svim Zeničanima da ukrase svoje balkone, prozore, auta i sve navijačkim zastavama jer je ovo nešto što smo godinama i godinama čekali", kazao je Čerimović.

Zeničani večeras očekuju golove Džeke i Hajrovića, dok iz slobodnih udaraca očekuju preciznost Misimovića i Pjanića.

"Večeras ne očekujem previše od utakmice. Momci neka izađu i odrade ono što se od njih očekuje i vjerujem da će dobro odigrati, a ako bude golova sigurno je da će ih postići Džeko, dok iz slobodnjaka očekujem golove Misimovića i Pjanića. Do sada niko nije dao gol iz slobodnog udarca pa očekujem to večeras od naših Zmajeva", kazao je 24-godišnji Zeničanin Aldin Vrškić.

Kao i za većinu građana Bosne i Hercegovine, sam plasman naše reprezentacije na Svjetsko prvenstvo je veliki uspjeh. Zeničanin Amel Selimović ne očekuje pobjedu, ali ima veliku želju da pogrešno očekuje.

"Plasman sam po sebi predstavlja uspjeh naše reprezentacije na Svjetskom prvenstvu i najviše sam ponosan što će nas upoznati cijeli svijet i vidjeti našu volju, a ponajviše nas energičan život, kada je najvažnija sporedna stvar u pitanju. Brazil je samo početak našeg nogometnog postojanja na svjetskom nivou. Ove godine ćemo naučiti kako se boriti sa najboljima", kazao je Selimović, te dodao:

"Ne očekujem pobjedu nad Argentinom, ali imam veliku želju da sam u krivu. Džeko će da bude čuvan večeras, ali ako da go, za mene je to pobjeda."

Vjerujemo da će atmosfera do početka utakmice biti uzavrela kao i u svim drugim gradovima u Bosni i Hercegovini i da će Zeničani opravdati epitet grada, Zmajevo gnijezdo.​