{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mještani Sanice kod Ključa još uvijek strahuju da će im kuće potonuti u provaliju

8.5.2014. u 18:00
60
34
Mještani Sanice kod Ključa još uvijek strahuju da će im kuće potonuti u provaliju
60
Više od pola godine je prošlo otkako se u Sanici kod Ključa usred naselja pojavila ogromna provalija, a mještani još uvijek ne spavaju mirno. Rupa koja je nastala "propadanjem" zemljišta više se ne širi, bar mještani to ne primjećuju, ali su i dalje zabrinuti jer, kako kažu, ispod cijelog naselja su podzemne vode.
Ekipa portala Klix.ba posjetila je ovo mjesto i razgovarala s mještanima. Kažu nam da im odavno niko nije dolazio i interesirao se šta se dešava i da li postoji eventualno opasnost od daljnjeg širenja rupe, koja je sada već omanje jezero. Nakon posljednjih kiša rupa, prečnika oko 50 metara i dubine blizu 40, je napunjena vodom.

Mina Botonić, čija kuća je prva do jezera, kaže kako je prvih dana bila u panici, ali da se već navikla.

"To je bilo jezerce, poput neke lokve. Naše bašte su u blizini i cijelo ljeto smo tu provodili najviše vremena. Samo u jednom momentu zemlja se počela urušavati, a vrba, koja se nalazila na tom mjestu, je samo potonula. Bilo me strah, a i danas je. Bilo kakav šum da čujem, odmah pomislim da se zemlja urušava. Srećom, trenutno miruje", kaže nam Botonić.

Posljednji put su mještani primijetili urušavanje zemlje u januaru. Botonić kaže da su im i geolozi objasnili da takvu pojavu izazivaju podzemne vode.

Jezero "progutalo" vikendicu"Teren je takav. To je jednostavno stvar prirode koja čini svoje, nikad ne znate šta će se desiti i hoće li se pojaviti neka nova provalija. Jednostavno živite s tim. Dolazili su geolozi sa Univerziteta u Tuzli, također su dolazili i stručnjaci iz Sarajeva, objašnjavali su nam o čemu se radi, ali pola toga nisam zapamtila. Kako god da se nekome to činilo, mi smo bili u panici i još uvijek nam nije jednostavno. Ja sam rođena ovdje u blizini, ali prvi put sam se u novembru susrela s tim", priča nam Botonić.

Desetak kilometara od ovog mjesta nastala je još jedna provalija, pričaju nam mještani. Na mjestu gdje je sada jezerce u Sanici nekada je bila manja vikendica, ali je jezero i nju "progutalo".

"Primijetila sam patke u jezeru, pa se tješim da životinje imaju čulo koje osjeti opasnost, a ako dolaze tu, znači da opasnosti nema", kroz smijeh nam kaže ova mještanka.

Nedaleko od jezera je izvorište odakle se cijelo naselje napaja vodom, kao i još nekoliko izvora, ali i rječica i sve se slijevaju prema naselju. Ono čemu se mještani nadaju je da će geolozi i dalje nastaviti ispitivanja u cijelom području te da će bar znati šta mogu očekivati.

"Mi smo obaviješteni da su se ovih dana trebala nastaviti ispitivanja na cijelom području. Trebali bi ustanoviti, počevši od moje kuće, da li se ispod nalazi voda i može li objekt opstati, kakva je nosivost terena, hoće li kuća opstati ili će se jednostavno urušiti zajedno sa zemljištem? Tu preko puta moje kuće je jedna novosagrađena, kažu da je ispod nje voda", objašnjava Botonić.

Tektonski poremećajiObavljeno je i snimanje terena iz zraka te bi se s tim trebalo nastaviti, dodaje.

Nana Sena čija je kuća također udaljena tek nekih tridesetak metara od jezera nam kaže da ne osjeća strah.

"Jednom se umire, pa ako je sudbina da potonemo, tako će biti. Živim ovdje već 50 godina, ali do sada nisam primijetila nešto slično. kažu da u Gornjoj Sanici imaju isti problem. Ja sam bila u bolnici kada se zemlja počela urušavati, tako da to nisam ni vidjela", dodaje ona.

Načelnik Sektora za planiranje i prevenciju Kantonalnog štaba Civilne zaštite Unsko-sanskog kantona ranije je kazao da ovo nije prvi slučaj poniranja tla u ovoj ključkoj mjesnoj zajednici, jer se slično dogodilo i 2010. godine.

"Ovo se inače dešava u kraškim područjima, a u narodu se zove ponikve ili vrtača. Radi se o tektonskim poremećajima, zbog čega dolazi do propadanja tla, kod nas, u zemljama u okruženju, ali i svijetu", pojasnio je Pečenković.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: