{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Janja: Povratnici u očaju, poplava im ponovo odnosi usjeve

6.8.2014. u 17:22
115
10
Janja: Povratnici u očaju, poplava im ponovo odnosi usjeve
115
Stanovništvo nekada najveća varošice bivše Jugoslavije, Janje kod Bijeljine, u ponedjeljak uvečer, uprkos brojnim problemima nakon majskih poplava, odisali su radošću i srećom zbog početka kulturne manifestacije "Ljetne večeri“, a već u srijedu ujutro "pokrio“ ih je osjećaj očaja.
Rijeka Janja koja izvire na planini Majevici, a koja protiče pored Ugljevika te naselja Čengić i Modran svom silinom se sručila ka svome ušću u Drinu. Na tom putu raznijela je put u blizini Ugljevika, a potom se izlila u semberskoj varošici zadavši njenom stanovništvu nove glavobolje.

"Maksimalnim trudom uspjeli smo se donekle oporaviti od majskih poplava. Nova poplava ponovo nosi sve pred sobom. Uništeni su mi usjevi, a voda će mi odnijeti i sijeno koje mi je potrebno za zimsku prehranu stoke“, kaže Esad, jedan od mještana.

Jusuf Hamzić kaže kako je vidio na desetine zmija u nabujaloj vodi, a veliki broj stanovnika Janje je u centru varoši pokušalo da onemogući prodiranje vode u poslovne objekte.

"Javljaju nam kako u naselju Polutine nivo vode opada i to nam donekle obećava mirnuju noć. Međutim, ako ponovo počne kiša padati ko zna šta nas do jutra čeka“, kaže Jusuf Hamzić.

Voda je prodrla u nekoliko stambenih objekata, a Janjani, čija je egzistencija oslonjena na rad u poljoprivredi, ponajviše žale zbog novog uništenja ljetine.

"Ko zna kako ćemo pregurati zimu. Od 2010. godine i dana kada nam je grad 'pobio' sve što smo imali, mi faktički nemamo mirnih snova. Svake godine po jedna ili dvije poplave pogode naše mjesto, ali su vrijedne ruke naših ljudi sve nevolje do sada uspješno prebrodili. Međutim, i kod njih raste ogorčenje“, govori nam Esad.

Povratnicima u Janji nakon novih poplava bit će neophodna urgentna humanitarna pomoć. Hrana, lijekovi, odjeća te hrana za stoku u sadašnjem trenutku su im prioritetni. Također, neophodne su im i pumpe za iscrpavanje vode i isušivači prostorija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: