BiH
780

Vodena bujica potkopava kuće u Živinicama, srušena najmanje četiri objekta

Piše: F.V.-E.S.H
Naselja Golubinjak i Litve u Živinicama snimljeni danas
U naselju Golubinjak u Živinicama vodena bujica je izazvala ogromne probleme. Voda potkopava kuće, a neke su već urušene.

Enver Jukić, šef službe Civilne zaštite Živinice potvrdio je za Klix.ba da je ugroženo čak 500 stambenih jedinica. Evakuirano je između 170 i 200 osoba.

"Znamo da su se urušila najmanje četiri stambena objekta. Klizište ugrožava naselja Gračanica, Podgaj, Priluke... Imamo veliki broj klizišta koja prijete da bukvalno zatrpaju cijela naselja. Teška je situacija. Više ne znamo ni broj klizišta koja imamo", kazao je Jukić za Klix.ba.

Jukić je za Klix.ba u popodnevnim satima rekao kako stižu informacije o novim klizištima.

"Zasad nema informacija o novim urušavanjima, ali mnoge kuće su opasnosti. Ako bude novih padavina, ništa ne možemo garantirati", rekao je Jukić.

U Tuzlanskom kantonu je proglašeno stanje prirodne nesreće i došlo je do pokretanja više od stotinu klizišta na području općine Tuzla.

Došlo je do pokretanja klizište i u naselju Zenuni što ugrožava jedan stambeni objekat. Voda je potkopala put u naselju Šarenjak i prekinula u potpunosti saobraćaj na ovom putu.