BiH
382

Mislite da žena ne može biti vatrogasac? Upoznajte 24-godišnju Nejru Pašalić iz Zenice

Piše: L. Č.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U Bosni i Hercegovini se žene uglavnom ne odlučuju za zanimanje vatrogasca koje je, kako kod nas, tako i vani, najčešće shvaćeno kao izuzetno "muško" zanimanje. Izuzetak od ovog "pravila" je 24-godišnja Nejra Pašalić.

Nejra Pašalić iz Zenice je jedna od volonterki vatrogasaca, članica Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Zenici koje je prije nekoliko dana obilježilo 115 godina postojanja i rada i tom prilikom svoje članove nagradio priznanjima i pohvalama za njihov angažman.

Nejra je ujedno apsolventica Socijalne pedagogije u Zenici. Kaže kako su ta dva zanimanja povezana i oba pomažu ugroženima u kriznim situacijama, no ipak se u budućnosti više vidi u vatrogastvu.

"Uvijek sam imala želju da se bavim ovim poslom, budući da je to za mene nešto posebno, zanimanje koje se uglavnom veže za muškarce. Raditi ovaj posao je jedna posebna čast i zadovoljstvo. Žene, baš kao i muškarci, mogu sudjelovati u svim aktivnostima i akcijama koje izvodi naše društvo", kaže Nejra za Klix.ba.

Ona je bila jedna od 28 članova ovog društva koji su sudjelovali u aktivnostima nakon majskih poplava. Ona i njene kolegice su bile na terenu uz svoje muške kolege, te obavljale brojne poslove - od transporta civila koji su pristizali, preko pakovanja vreća sa pijeskom i humanitarnih paketa za ugrožene porodice, koje su potom transportovale onima kojima su bili najpotrebniji.

Nejra navodi kako su tada ona i njene kolegice, iako su njihove muške kolege bili skeptični, zahtijevale da budu uz njih i vlastitim angažmanom pomognu unesrećenima.

"Ljudi generalno ne mogu da vjeruju da se jedna žena može baviti ovim poslom i uvijek su iznenađeni, a često pitaju kako uopšte možemo to da izdržimo. Ipak, kad nas vide u akciji, oduševe se", kazala nam je Nejra.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba