|

Mišić: Sindikat ne prihvata "kresanje" plaća

Mišić: Sindikat ne prihvata "kresanje" plaća
56
F
FENA
2.12.2012. u 12:45
15
komentara
56

dijeljenja
Mišić: Sindikat ne prihvata "kresanje" plaća Ranka Mišić
Predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske (RS) Ranka Mišić ponovila je u nedjelju neslaganje sindikalaca s predloženom ekonomskom politikom RS-a za narednu godinu, ali i budžetom, o kojem, kako je rekla, nije im odobreno da se posebno izjasne u Narodnoj skupštini
Ona je pozvala poslanike da ne dozvole dodatno smanjenje plaća budžetskim korisnicima za 10 posto.

"Povećanje stope zaposlenosti je ključ za rješavanje onog što se zove ekonomski pad u RS-u, ali kreatori ovog dokumenta su izabrali štednju na plaćama. Pokazalo se iz iskustava iz svijeta i regiona da to nije dobra mjera i sindikati je ne prihvataju", ukazala je Mišić u obraćanju poslanicima Narodne skupštine RS-a koji u nedjelju razmatraju Prijedlog ekonomske politike RS-a za 2013. godinu.

Prenijela je poruku da sindikati odbijaju optužbe vlasti da su budžetski korisnici dobili u ovoj godini 10 plaća, a bune se. "Naše plaće smo zaradili, a kako će se puniti budžet ako nam smanjite plaće", pita se Mišić i ističe da sindikati i Vlada imaju različite poglede i na mjere ekonomske politike te ulaganja iz budžeta. Ona je rekla da novac Vlada može naći "na drugoj strani", a ne "rezanjem" plaća budžetskim i fondovskim korisnicima.

Tražili su i da Vlada izdvoji dodatnih 10 miliona za zapošljavanje isto toliko za zbrinjavanje „radnika žrtava“ loših privatizacija, onih koji ne mogu naći novo zapošljavanje, ali i ni ta mjera nije prihvaćena. Mišić je za izlaganje imala svega 10 minuta, zbog čega se pobunila, ističući da će članovima sidnikata ostalo objasniti ispred zgrade paralmenta.

I predsjednik Konfederacije sindikata RS-a Obrad Belenzada govorio je potrebi novih mjera u privredi RS-a, te naglasio da elektroprivreda, šumskih i vodni resursi moraju ostati u većinskom vlasništvu RS-a. Sidnikat koji zastupa traži da se u RS provede reprivatizacija i restruktuiranje preduzeća koja mogu da rade.

"Prosto rečeno, povlačenje crte i novi start", kazao je Belenzada i ukazao na potrebu stimulativnih i povojnih mjera za realni sektor, ali i da se u praksi pređe na rješavanje problema u privredi.
Prijavi grešku


Komentari (15)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...