{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Belenzada: Neprihvatljivo je da privrede nema u rebalansu budžeta RS

F
4.9.2012. u 14:19
0
3
Belenzada: Neprihvatljivo je da privrede nema u rebalansu budžeta RS
0
Belenzada: Neprihvatljivo je da privrede nema u rebalansu budžeta RS
Foto: SRNA
Trend zatvaranja i propadanja firmi u Republici Srpskoj te njihovog slanja u stečaj, koji je prisutan već duži niz godina, i kojem se ne nazire skori kraj, nije dobio zasluženu pažnju ni u rebalansu budžeta RS-a za ovu godinu, ukazao je danas predsjednik Konfederacije sindikata RS-a Obrad Belenzada.
Vladi RS-a su, kaže, još ranije predložili niz mjera, čijom bi se primjenom popravio narušeni privredni ambijent, povećala zaposlenost i budžetski prihodi, ali broj nezaposlenih je prešao 156.000 i ne vide se kraj povećanju stope nezaposlenosti.

Stoga, predsjednik Konfederacije sindikata ponovo traži da se rastereti privreda.

„Da li iko razmišlja da se u RS vrati neoporezivi dio plaće“, upitao je Belenzada u obraćanju poslanicima na posebnom zasjedanju Narodne skupštine RS-a o rebalansu ovogodišnjeg entitetskog budžeta po hitnom postupku.

Zbog politike nameta, dugoročno su ostale posljedice, istaknuo je Belenzada i dodao da su poreznom politikom privredne aktivnosti postale skupe, a poslodavcima nameti otežali poslovanje, što je dovelo do gubitka radnih mjesta i zatvaranja preduzeća.

„To se mora zaustaviti“, Belenzadin je apel upućen predstavnicima vlasti uz isticanje da se ne može zaustaviti ovim načinom zaduživanja u kojem nema privrede.

On je rekao da u Konfederaciji sindikata, koja u najvećoj mjeri zastupa radnike u privredi, imaju problem da „obuzdaju“ narastajuće nezadovoljstvo radnika koji svaki dan sve glasnije pričaju o štrajkovima.

Duguje se, kaže, i po 30 radničkih plaća te zato traži od Vlade da razmisli o predloženim mjerama koje je ovaj sindikat dao u dokumentu „Nova industrijska politika“, a koje bi, kako kaže, spasile posrnulu industriju RS-a.

Pozvao je Vladu da, umjesto da daje grant od pet miliona vjerskim zajednicama, više od 1,5 miliona medijima te za medalje i drugo, uloži u podsticaje i subvencije u privredi te izmijeni propise koji guše realni sektor.

Također je predložio da se sa svih budžetskih stavki skine pet posto sredstava i usmjeri u privredu i poljoprivredu, jer je neprihvatljivo da se u najavi još veće krize i šteta od suše i požara nije dogovorilo uvođenje diferencirane stope PDV-a za osnovne prehrambene proizvode te oporezivanje luksuzne robe.

Osim Belenzade niko od drugih sindikalaca u RS-u nije se obratio poslanicima prije rasprave o rebalansu ovogodišnjeg budžeta, čije usvajanje u entitetima je jedan od uvjeta za novi kredit za BiH kod MMF-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: