BiH
2

Miro Lazović izabran za predsjednika SDU BiH

FENA
Miro Lazović (Foto: Klix.ba)
Miro Lazović (Foto: Klix.ba)
Na 4. kongresu Socijaldemokratske unije (SDU) BiH u subotu u Sarajevu za predsjednika je izabran Miro Lazović.

"Na Kongresu je glasalo 161 delegat, od toga 147 glasova je dobio Miro Lazović, dok je njegov jedini protukandidat Ivo Komšić dobio 13 glasova", kazao je Agenciji FENA predsjedavajući Radnog Predsjedništva Kongresa Refik Avdić.

Za potpredsjednike stranke izabrani su Ivo Komšić, Meliha Lekić, Slavko Dragičević, Mira Jurić, Zoran Jovanović i Elmir Sadiković.

"Usvojena je i lista od 62 člana Glavnog odbora te je izabran Nadzorni odbor u kojem su Amela Kalisi, Mila Eminović, Šefik Hajlovac, Emir Hujdurović, Vinko Bošnjak, Emina Huseinbegović i Kerima Trgo", rekao je Avdić.

Nermin Pećanac i Mujo Hošić isključeni

Izabrano je i 11 članova Predsjedništva stranke - Stjepan Kljujić, Darko Ružić, Zlatko Petrović, Goran Crnogorac, Refik Ahmedinović, Dževad Topić, Ivana Grgić, Lejla Memić, Muazem Gerin, Almir Alikadić i Elvir Velić.

Na 4. kogresu SDUBiH donesena je i odluka o brisanju iz evidencije članstva aktuelnog predsjednika stranke Nermina Pećanca i Muje Hošića.

Kantonalna organizacija SDUBiH Sarajevo reagovala je u subotu povodom održavanja, kako kažu, kvazi skupova pod imenom Socijeldemokratske unije BiH. Kantonalna organizacija SDU Sarajevo se ograđuje u potpunosti od aktivnosti grupe okupljene oko Mire Lazovića.

"Grupi okupljenoj oko Mire Lazovića želimo puno sreće u okviru novog političkog projekta čije aktivnosti ne želimo da komentarišemo", kaže se u saopćenju.

"Odgovorno tvrdimo da Kantonalna organizacija SDU Sarajevo i skoro sve njene općinske organizacije nisu učestvovale u organizaciji nikakvog „Kongresa“ niti su delegirani delegati i kandidati ispred ovih organizacija SDUBiH. Od Predsjedništva SDU tražimo da iskoristi sve pravne instrumente u cilju zaštite imena Socijaldemokratske unije BiH, a brisanim članovima SDU BiH poručujemo da mediji ne biraju Predsjednika SDU BiH", kaže se u saopćenju Povjerenišva SDUBiH za KO SDU Sarajevo.

Općinski odbor SDUBiH Srebrenik saopćio je da ispred ovog odbora niko nije delegiran, niti bilo tko može predstavljati OO SDU Srebrenik na, kako kažu, tzv. "kongresu" ove stranke u subotu u Sarajevu.

OO SDU Srebrenik ističe da ostaje dosljedan ideji socijaldemokratije i napominje da je legalni i legitimni Kongres SDUBiH održan 27. oktobra u Vogošći.

"Od Predsjedništva, Nadzornog odbora i Glavnog odbora SDUBiH tražimo da iskoristi sve pravne instrumente u cilju zaštite imena Socijaldemokratske unije BiH", kaže se u saopćenju.

Općinska organizacija SDUBiH Lukavac saopćila je da ne stoji iza aktivnosti vezanih za održavanje današnje Kongresa SDUBiH u Sarajevu.

"Takve aktivnosti pojedinaca nisu u skladu s Statutom SDUBiH kao ni odlukama legalno izabranih organa, a čija je svrha dezavuisanje članstva i javnosti u BiH", ističe se u saopćenju.

OO SDU Lukavac poštuje odluke donesene na Kongresu SDU BiH od 27. oktobra.

Današnji kongres nestatutaran?

SDUBiH s područja Zeničko-dobojskog Kantona: Vareša, Žepča, Zavidovića, Maglaja, Tešnja, Visokog, Breze i Općinske organizacije SDUBiH Olovo današnji Kongres SDUBiH smatra nestatutarnim.

Opštinska organizacija SDUBiH Osmaci Srednje Podrinje saopćila je da delegati iz ove opštinske organizacije SDUBiH nisu prisutni na, kako kažu, "privantim skupovima koje organiziraju izbrisani članovi SDUBiH".

OO SDU Goražde i povjereništvo SDU za Ustikolinu ne prihvataju, kako kažu, "nelegalan i nelegitimnog pokušaja imitiranja Kongresa SDU kojeg su režirali Miro Lazović, Ivo Komšić, Darko Ružić i ostali".

U reagovanjima na današnji Kongres SDUBiH, koji se održava u Sarajevu, svoje negodovanje izrazili su i Regionalna organizacija SDUBiH Srednje Podrinje (Srebrenica, Bratunac, Milići i Osmaci), Općinska organizacija SDUBiH Gračanica, Kantonalna organizacija SDUBiH Tuzlanskog kantona, Općinska organizacija SDUBiH Kalesija, Općinska organizacija SDUBiH Živinice, Općinska organizacija SDUBiH Doboj-Istok, Općinska organizacija SDUBiH Sapna, Kantonalna organizacija SDUBiH Unsko-sanskog kantona (OO Bihać, Bosanski Petrovac, Ključ, Sanski Most, Bužim, Cazin, Velika Kladuša i Bosanska Krupa), Regionalna organizacija Brčko distrikta.