BiH
65

Glavni odbor SDU BiH dao podršku Nerminu Pećancu

FENA
Nermin Pećanac (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nermin Pećanac (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Glavni odbor Socijaldemokratske unije BiH (SDU BiH) je danas na sjednici održanoj u Vogošći donio odluku o oduzimanju svih Statutom određenih ingerencija Predsjedništvu SDU BiH zbog, kako se navodi, zloupotreba ovog organa i stvaranja paralelizama u radu Stranke, saopćeno je iz SDU-a BiH.

Na sjednici Glavnog odbora SDU BiH, koja je zakazana po članu 43. Statuta SDU BiH, bio je prisutan ukupno 51 član ovog organa, što čini kvorum potreban za punovažno odlučivanje u skladu sa Statutom.

Ukupno 50 članova Glavnog odbora je danas potpisalo izjavu da nisu prisustvovali na navodnoj sjednici od 12. oktobra 2013. godine.

O zbivanjima na skupu od 12. oktobra, koji su neki nazvali sjednicom GO SDU BiH, članovi Glavnog odbora Socijaldemokratske unije, svoje su mišljenje i ocjene dali kroz odluku o oduzimanju svih statutom određenih ingerencija Predsjedništvu SDU BiH zbog zloupotreba ovog organa i stvaranja paralelizama u radu Stranke.

Glavni odbor je u tom kontekstu donio i odluke o brisanju iz evidencije članstva Mire Lazovića, Ive Komšića, Slavke Dragičevića, Emira Zlatara, Darke Ružića i Muazema Gerina.

"Dignitet organa i tijela SDUBiH i način njihovog rada koji je propisan Statutom SDU BiH niko ne smije dovoditi u pitanje, a po najmanje članovi Rukovodstva SDU BiH", jedan je od zaključaka sa sjednice GO ove stranke.

Glavni odbor SDU BiH je dao plebiscitarnu podršku, Nerminu Pećancu, predsjedniku SDU BiH sa akcentom da istraje u borbi za očuvanje principa socijaldemokratije i da nastavi da u dijelo sprovodi slogan "SDU BiH - Zajedno protiv lopova, korupcije i siromaštva".

Na današnjoj sjednici donešen su i odluke koje se tiču daljnjih priprema za održavanje redovnog Kongresa SDU BiH. Poništena je odluka o novom vizuelnom identitetu SDU BiH i vratio stari logotip i pečat SDUBiH koji je regulisan Statutom SDU BiH i zaštićen kod nadležnih državnih institucija.

Glavni odbor SDU BiH je donio odluku o radu SDU BiH u vanrednim prilikama te u skladu s tim imenovao Koordinacioni odbor za izvršno politička pitanja kojeg čini Nermin Pećanac, predsjednik SDU BiH, Esad Piknjać, Abdulah Suljkanović, Esad Kitić, Mujo Hošić, Mirsad Selmanović, Sniježana Regoje, Gavrilo Grahovac i Miralem Mehanović.

Ovo tijelo je dobilo mandat da do Kongresa SDU BiH izvrši sve zakonom dozovoljene radnje u svrhu pravne zaštite SDU BiH.

Glavni odbor je ovom tijelu također dao zadatak da nastavi sa pripremama za održavanje izvještajno izbornog Kongresa SDU BiH koje su u dobroj mjeri privedene kraju.

Glavni odbor SDU BiH je iskoristio svoje statutarne nadležnosti i zakazao održavanje Kongresa SDU BiH do 27. oktobra 2013. godine, saopćeno je iz Press-a SDU BiH.