BiH
1

Mirnes Nišić: Nigdje nije bilo upozorenja da smo u minskom polju

Piše: D. Brkić
Mirnes Nišić (Foto: Klix.ba)
Mirnes Nišić (Foto: Klix.ba)
S povredama lijeve šake i desne nadlaktice 18-godišnji Mirnes Nišić oporavlja se u UKC Tuzla, nakon što je teško ranjen u eksploziji zaostale mine na planini Majevici. Njegov drug Nedžad Selimović (29) od zadobijenih povreda preminuo je nakon operacije, a njemu je ta tužna vijest saopštena u srijedu ujutro.

"Sjećam se da smo bili dobrog raspoloženja i da je samo nekoliko metara od mjesta gdje smo se parkirali došlo do eksplozije. Čuo sam njegov jauk i strahovitu eksploziju nakon koje smo obojica bili svjesni", kaže Mirnes Nišić u razgovoru za Klix.ba

Nedžad je, kako kaže Mirnes, smogao snage, izvukao mobilni telefon i pozvao pomoć. Ubrzo je stigao Nedžadov otac Mevludin i Ferid Mujkanović, koji su ih izvukli iz šume.

"Prevezeni smo na UKC Tuzla, a jutros sam čuo tužnu vijest da je moj drug umro. Ne mogu nabrojati koliko smo puta na tom lokalitetu sjekli drva, čak smo išli dublje u šumu, ali nikad nije bilo nikakvih problema. Nigdje nije bilo oznake da se radi o minskom polju, jer da je bilo nikada ne bi kročili tamo“, govori Nišić.

Kaže kako posljednjeg tragičnog događaja nikada više neće ići u sječu drva u rizična područja, jer je ovoga puta imao veliku sreću u nesreći.

"Još uvijek ne mogu reći kako se osjećam. Jučer sam bio prav i zdrav, a danas ležim u bolničkom krevetu s povredama ruku. Nadam se najboljem, mada će ostati vječna rana zbog gubitka druga", govori Nišić.

Iz Kantonalnog tužilaštva TK su naveli kako će istragom utvrditi pod kojim je okolnostima došlo do teške nesreće, te utvrditi da li je riječ o minskom polju ili zaostaloj mini iz rata. Preminuli Selimović je, kako saznajemo, bio oženjen i nije imao djece.