BiH
0

Mirel: Autoput Banja Luka-Doboj od regionalnog značaja

FENA
Pierre Mirel
Pierre Mirel
Autoput Banja Luka-Doboj bit će važna saobraćajna veza između Koridora V-C i autoputa od Banje Luke do granice Bosne i Hercegovine s Hrvatskom u Gradišci i stoga ima i veliki regionalni značaj, ocijenio je direktor za zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji Evropske komisije za proširenje Pierre Mirel.

On se u pismu predsjedniku Vlade Republike Srpske Aleksandru Džombiću zahvalio što mu je ranije objasnio da autoput Banja Luka - Doboj, za koji je odobren kredit od 150 miliona eura od strane Evropske banke za obnovu i razvoj, ima veliku važnost za RS i BiH u cjelini.

"Nakon naših razgovora u Banjoj Luci, 23. marta, i internih sastanaka na temu ovog autoputa, veliko mi je zadovoljstvo da Vas obavijestim da će Evropska komisija podržati prijedlog Odbora Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u vezi s kreditom sa suverenim garancijama za ovaj projekt", naveo je Mirel.

Faksimil pisma Pierrea Mirela Džombiću, s jučerašnjim datumom, danas je dostavljen medijima iz Biroa Vlade RS-a za odnose s javnošću, a proslijedio ga je šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Peter Sorensen.

Dobijenim kreditnim sredstvima EBRD-a trebalo bi da se finansirala izgradnja prve dionice autoputa u dužini od 37 kilometara između Doboja i Prnjavora, što predstavlja istočnu dionicu autoputa Banja Luka-Doboj.

Do 27. aprila otvoren je međunarodni tender za prikupljanje ponuda potencijalnih izvođača radova, a za dan ranije najavljeno je potpisivanje ugovora o kreditu između predstavnika EBRD-a i "Autopteva RS".