Potpis ugovora u četvrtak
0

Za prvu dionicu autoputa RS se zadužuje 150 miliona KM

FENA
Kredit od 150 miliona eura, za koliko se Republika Srpska zadužuje kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za izgradnju prve dionice autoputa od Doboja do Prnjavora, bit će potpisan sutra u Banjoj Luci.

Ugovor o zajmu potpisat će predstavnici Ministarstva finansija i trezora BiH, javnog preduzeća "Putevi Republike Srpske" i Vlade RS s predstavnicima EBRD-a.

Sredstva će biti upotrebljena za izgradnju istočne dionice autoputa Banja Luka - Doboj, od Doboja do Prnjavora, u ukupnoj dužini od 37 kilometara.

Garant ovog kredita je BiH, a krajnji korisnik su "Autoputevi RS“, s tim da je i RS dala garancije kako bi se to javno preduzeće moglo zadužiti.

O izgradnji ovog autoputa govori se već pet godina, ali bez konkretne realizacije. Treba podsjetiti da su ljetos, nakon "Alpine", "Strabaga", CPM-a, španskih i drugih firmi, u najavu izgradnje autoputa Banja Luka - Doboj uključivani i Kinezi.

Potpisan je u augustu i predugovor s kompanijom "China Road & Bridge Corporation", po kojem je izgradnja 72 kilometra ovog putnog pravca, trebalo da rezultira novim indirektnim zaduženjem RS-a kod kineske banke od 401 milion eura.

I ovaj aranžman zasnivao se na neposrednoj pogodbi, jer nije raspisan tender na čijoj pripremi je već ranije bila angažirana i Evropska banka za obnovu i razvoj, koja se ovim ugovorom o zajmu ponovo vraća u projekt izgradnje autoputa Banja Luka-Doboj.

Resorni ministar Nedeljko Čubrilović nedavno je potvrdio da se vode pregovori i s Evropskom investicionom bankom (EIB) za kreditna sredstva od 200 miliona eura za izgradnju druge dionice tog autoputa, na relaciji Banja Luka - Prnjavor.