{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ministri BiH i Srbije potpisali sporazum o plovnom putu na Savi

F
4.5.2012. u 21:44
0
2
Ministri BiH i Srbije potpisali sporazum o plovnom putu na Savi
0
Ministri BiH i Srbije potpisali sporazum o plovnom putu na Savi
Damir Hadžić (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Predstavnici vlada Bosne i Hercegovine i Srbije danas su u Beogradu potpisali Sporazum o plovidbi na rijeci Savi.
Ministar prometa i komunikacije BiH Damir Hadžić i ministar za infrastrukturu i energetiku Republike Srbije Milutin Mrkonjić potpisnici su sporazuma koji se odnosi na plovne puteve unutrašnjim vodama i njihovo tehničko održavanje.

Međudržavni sporazum se odnosi na plovidbeni put od Brčkog do Beograda i njegova vrijednost je 5,5 miliona eura, saopćeno je u Vladi Srbije prilikom potpisivanja.

Ministri potpisnici su istakli da je Strategijom predviđeno uključivanje infrastrukture vodnih puteva u mrežu intervodnog transporta, kao i organizacija unutrašnjih plovnih puteva te omogućavanje razvoja domaće industrije brodarstva i brodogradnje.

Ocijenili su i da je sporazum od regionalnog značaja za razvoj privrede.

Ministar prometa i komunikacija BiH Damir Hadžić je izražavajući zadovoljstvo zbog, kako je rekao, ekonomičnijeg prisutupa prometu, naveo da su ovim sporazumem, osim plovidbe i tehničkog održavanja, obuhvaćene i investicije u konkretne projekte te da će u tom cilju biti potpisani protokolarni ugovori između dviju zemalja.

Po Hadžićevim riječima, sporazum je podržan od Evropske komisije i obuhvata razminiravanje, zaštitu životne sredine i glavni projekt za osposobljavanje plovnog puta na Savi koji je, kako je naglasio, idealna prilika za ekološki privatljiv, rentabilniji i ekonomičniji prijevoz.

''Ovo je važan investicioni projekt i s aspekta rehabilitacije, ali i modernizacije plovnih puteva, koji radimo trilateralno, ne samo sa Srbijom nego i s Hrvatskom od Siska do Brčkog'', rekao je.

Hadžić je zaključio da je sporazum važan za međudržavni ali i za međunarodni plovni saobraćaj.

Mrkonjić je istakao je da ovaj sporazum doprinosi unapređenju odnosa sa BiH i da obuhvata zajednički dio vodnog puta rijeke Save.

"Sava povezuje naše države, rentabilnost vodnog saobraćaja, ekonomičnije korišćenje energije i zaštitu životne sredine, obnavljanje i unapređivanje plovidbe ovom rijekom od vitalnog je značaja za razvoj privrede'', ocijenio je srbijanski ministar.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: