BiH
0

Ministri BiH i Srbije potpisali sporazum o plovnom putu na Savi

FENA
Damir Hadžić (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Damir Hadžić (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Predstavnici vlada Bosne i Hercegovine i Srbije danas su u Beogradu potpisali Sporazum o plovidbi na rijeci Savi.

Ministar prometa i komunikacije BiH Damir Hadžić i ministar za infrastrukturu i energetiku Republike Srbije Milutin Mrkonjić potpisnici su sporazuma koji se odnosi na plovne puteve unutrašnjim vodama i njihovo tehničko održavanje.

Međudržavni sporazum se odnosi na plovidbeni put od Brčkog do Beograda i njegova vrijednost je 5,5 miliona eura, saopćeno je u Vladi Srbije prilikom potpisivanja.

Ministri potpisnici su istakli da je Strategijom predviđeno uključivanje infrastrukture vodnih puteva u mrežu intervodnog transporta, kao i organizacija unutrašnjih plovnih puteva te omogućavanje razvoja domaće industrije brodarstva i brodogradnje.

Ocijenili su i da je sporazum od regionalnog značaja za razvoj privrede.

Ministar prometa i komunikacija BiH Damir Hadžić je izražavajući zadovoljstvo zbog, kako je rekao, ekonomičnijeg prisutupa prometu, naveo da su ovim sporazumem, osim plovidbe i tehničkog održavanja, obuhvaćene i investicije u konkretne projekte te da će u tom cilju biti potpisani protokolarni ugovori između dviju zemalja.

Po Hadžićevim riječima, sporazum je podržan od Evropske komisije i obuhvata razminiravanje, zaštitu životne sredine i glavni projekt za osposobljavanje plovnog puta na Savi koji je, kako je naglasio, idealna prilika za ekološki privatljiv, rentabilniji i ekonomičniji prijevoz.

''Ovo je važan investicioni projekt i s aspekta rehabilitacije, ali i modernizacije plovnih puteva, koji radimo trilateralno, ne samo sa Srbijom nego i s Hrvatskom od Siska do Brčkog'', rekao je.

Hadžić je zaključio da je sporazum važan za međudržavni ali i za međunarodni plovni saobraćaj.

Mrkonjić je istakao je da ovaj sporazum doprinosi unapređenju odnosa sa BiH i da obuhvata zajednički dio vodnog puta rijeke Save.

"Sava povezuje naše države, rentabilnost vodnog saobraćaja, ekonomičnije korišćenje energije i zaštitu životne sredine, obnavljanje i unapređivanje plovidbe ovom rijekom od vitalnog je značaja za razvoj privrede'', ocijenio je srbijanski ministar.