BiH
0

Damir Hadžić o modernizaciji plovnog puta rijeke Save

FENA
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić danas je u Sarajevu razgovarao s predstavnicima Svjetske banke o projektu "Rehabilitacija i modernizacija plovnog puta rijeke Save i Luke Brčko".
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Sastanku su prisustvovali i svi predstavnici resornih ministarstava u BiH, odnosno entitetskih i Brčko Distrikta BiH te Evropske komisije.

Hadžić je kazao novinarima da je današnji sastanak upriličen radi pripreme projekta, odnosno usaglašavanja plana radova, a prije svega, na deminiranju, u svjetlu odobrenja i prihvatanja IPA sredstava Evropske unije.

"Ovaj projekt bi trebao u što skorije vrijeme ishoditi izradu projektne dokumentacije za obnovu i modernizaciju plovnog puta rijeke Save, prostora koji je prije rata u BiH svojim kapacitetima prenosio više od 90 miliona tona različitih materijala. Danas je to negdje oko 400 hiljada tona, što govori o kapacitetu i iskoristivosti, kao i učincima kapaciteta rijeke Save, a koji su, kako je sada evidentno, nedovoljni",rekao je Hadžić.

Dodao je da se radi o regionalnom projektu i da BiH već ima potpisan ugovor s Hrvatskom, dok sa Srbijom postoji ratifikacija, ali ne i potpisan sporazum.

"Očekujemo da najkasnije naredni mjesec taj sporazum bude potpisan i ovim putem pozivamo Vladu Srbije da to učini da bi se stvorili preduvjeti da se aktivira iznos od 5,6 miliona eura za izradu glavnog projekta od Brčkog do Beograda, kao i deminiranje desne obale rijeke Save", istaknuo je ministar Hadžić i dodao da je Svjetska banka iskazala spremnost za finansiranje izvođenja radova i rehabilitaciju i modernizaciju luke Brčko s nekih 30 miliona dolara kredita.

Baher El-Hifnawi, predstavnik Svjetske banke i tim lider projekta, naglasio je da spomenuti projekt ima dvije glavne komponente, a jedna od njih je uređenje korita Save ili drugim riječima omogućavanje upotrebe velikih plovila Savom.

"Nakon rehabilitacije, dionica od Brčkog do Beograda moći će prihvatati plovila od 300 hiljada tona, a dalje od Brčkog do Siska plovila kapaciteta nekih 250 hiljada. Druga komponenta je unapređenje učinka luka duž Save. Dakle druga komponenta se fokusira na uređenje u Luci Brčko i jedan od ključnih elemenata vezan za to je produžetak željezničke pruge do Luke, kao i njeno izmještanje iz grada na periferiju", kazao je Hifnawi.

Preduvjet za sve to, po njegovim riječima, jeste deminiranje rijeke te će se jedan dio granta od 5,6 miliona iskoristiti za aktivnosti deminiranja. Svjetska bnka će vršiti administraciju tog granta i prošle godine je s EU u decembru potpisala sporazum o tome tako da se uskoro očekuje početak deminiranja.

"Što se tiče ostalih projektnih aktivnosti, osim deminiranja, očekuje se da će njihova vrijednost biti 30 miliona američkih dolara i to je u formi kredita od Svjetske banke pod povoljnim uvjetima.Tenderska dokumentacija za izradu građevinskog projekta i također za provođenje socijalne i okolišne procjene za projekt je spremna i upravo se očekuje da će se objaviti zahtjevi za dostavljanje ponuda", zaključio je Hifnawi.