{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ministarstvo sigurnosti traži utvrđivanje nezakonitosti u radu policajaca tokom protesta

F
21.2.2014. u 14:50
0
41
Ministarstvo sigurnosti traži utvrđivanje nezakonitosti u radu policajaca tokom protesta
0
Ministarstvo sigurnosti traži utvrđivanje nezakonitosti u radu policajaca tokom protesta
Foto: Klix.ba
Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine traži da neovisni odbori koji utvrđuju nezakonitosti u radu policajaca hitno reagiraju, nakon što je svjetska organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW) objavila da se prema mirnim demonstrantima u Sarajevu i Tuzli postupalo brutalno.
Između ostaloga je navedno da je dokumentirano 19 konkretnih slučajeva upotrebe prekomjerne sile protiv demonstranata, novinara, ali i slučajnih prolaznika, među kojima su bile dvije žene i troje djece, kao i premlaćivanje jedne osobe u pritvoru.

Također, Ministarstvo očekuje da i pravosudni organi pokažu istu vrstu efikasnosti kao kada su bili u pitanju demonstranti koji su u pojedinim slučajevima koristili silu protiv policije ili devastirali objekte državnih institucija.

Ministarstvo sigurnosti BiH je podsjetilo da je ministar Fahrudin Radončić tokom prvog dana protesta u Tuzli upoznao javnost da je već tada uputio zahtjev Neovisnom odboru Tuzlanskog kantona s preciznim zahtjevom da se preispita prekomjerna upotreba sile nad građanima i kazne odgovorni pojedinci.

"Zato ministar Radončić izvještaj Svjetske organizacije za zaštitu ljudskih prava doživljava i kao ličnu satisfakciju. Naročito zbog toga što je nakon njegovog apela policiji da ne zloupotrebljava silu bilo mnogo pokušaja diskvalifikacija na njegov račun i pritisaka da formira nelegalni štab i time stvori još veće mogućnosti za nezakonito postupanje i fizičko atakovanje prema demonstrantima i njihovim opravdanim zahtjevima ", navodi se u saopćenju Ministarstva sigurnosti BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: